PROTI KORONAVIRUSU

Na kolesu vas virus ne bo ujel

V času, ko se je vse ustavilo, poskrbite za gibanje, odpravite se v naravo, na predele, ki niso preveč obljudeni.
Fotografija: Kolesarska zveza Slovenije najavlja celoletno rekreativno akcijo. FOTO: Tadej Regent/Delo
Odpri galerijo
Kolesarska zveza Slovenije najavlja celoletno rekreativno akcijo. FOTO: Tadej Regent/Delo

Pomlad je pred vrati. Čeprav drugačna. Tale virus nam jo je krepko zagodel, po drugi strani pa nam morda ponudil priložnost za razmišljanje. O marsičem. Zagotovo najprej o preventivnih ukrepih za preprečevanje okužbe, ne nazadnje pa tudi o krepitvi ali vzdrževanju imunskega sistema, pri čemer nam pomaga telovadba.

Debeli rtič je prepreden z didaktičnimi potmi. FOTO: Facebook
Debeli rtič je prepreden z didaktičnimi potmi. FOTO: Facebook
Telovadnice in drugi zaprti športni prostori bodo v naslednjih dneh sicer zaprti, a tako ali tako velja, da sta narava in čist zrak najboljše zdravilo. Zato tudi v času, ko se je vse ustavilo, poskrbite za gibanje. Sami ali v družinskem krogu, odpravite pa se na predele, ki niso preveč obljudeni.
 

Slovenija kolesari


Prireditelji rekreativnih dogodkov so prestavili ali odpovedali večje in manjše dogodke: na junij je recimo prestavljen Mali kraški maraton, na oktober Istrski tekaški maraton, odpovedani so tako rekoč vsi pohodi, zamudo bo imela tudi sezona kolesarskih dogodkov. Če bo vreme pravo, se le odpravite na kolo, virusi vas tako ne bodo ujeli.


Najavljamo pa celoletno akcijo, ki jo za Kolesarsko zvezo Slovenije koordinira Milan Knez in zajema 88 cestnih, gorsko- in turno-kolesarskih prireditev. Začetek bi moral biti pred tednom v Mokronogu, a so ga organizatorji prestavili, zelo verjetno bosta odpovedana tudi bližnja dogodka v Vnanjih Goricah in Portorožu. A dogodkov v prihodnje ostaja še dovolj, koledar si oglejte na www.kolesarska-zveza.si.
 

Pohodniški festivali


V teh dneh si boste morda lahko vzeli čas in se odpravili v naravo. Sprehod na svežem zraku bo pospešil prekrvavitev telesa, okrepil odpornost, z zadihanostjo bo telo izločilo odpadne snovi. V samotnejših kotičkih Slovenije ni sledu o kakšnem virusu, cilje pa izbirajte po pameti in po svojih sposobnostih.

Že zdaj si naredite načrt za celotno sezono, idej za naprej je na www.rekreacija.si že več kot dovolj (že skoraj sedem tisoč dogodkov). Med njimi je trinajst pohodniških festivalov, na katerih boste raziskovali podeželje, neokrnjeno naravo ali celo visokogorje z izkušenimi vodniki. Potekajo od pomladi do pozne jeseni, z začetkom že sredi aprila, ko bo, upajmo, vse hudo že za nami. Informacije: www.slovenia-outdoor.com.
 

Didaktične poti na Debelem rtiču


Krajinski park Debeli rtič je eden redkih naravno ohranjenih delov slovenskega morja in morskega obrežja. Območje Ankaranskega polotoka med zalivoma Valdoltra in Sv. Jernej je zaradi naravnih posebnosti in skrbnega varovanja postalo zeleni otok na skrajnem severu Jadranskega morja.


Tamkajšnja občina Ankaran je pred kratkim postavila več informativnih tabel s podatki in zanimivostmi o območju ter začrtanih učnih poteh, ki jih s potepom po parku izkoristite kadar koli. Vstopne točko so v Valdoltri, ob vstopu v vinograd pri Mladinskem zdravilišču in letovišču Debeli rtič in na Lazaretu. Informacije: www.visitankaran.si

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije