OBRATI

Mladi mehanik 2019 je ...

Na prvem tekmovanju Mladi mehanik Slovenije je zmagal Žan Gros s srednje strojne šole iz Novega mesta; mladi so svoje znanje preverjali v praktičnem in teoretičnem delu.
Fotografija: Tretjeuvrščena Mojca Belak s šole za strojništvo iz Velenja je pokazala, da so dekleta prav tako odlične avtoserviserke.
Odpri galerijo
Tretjeuvrščena Mojca Belak s šole za strojništvo iz Velenja je pokazala, da so dekleta prav tako odlične avtoserviserke.

Avtomehanik že dolgo ni več drugorazredni poklic, temveč je cenjen poklic sedanjosti in prihodnosti, saj je na cesti vedno več vozil, ki jih je treba vzdrževati oziroma bodo prej ali slej imela kakšne težave. In ta vozila bodo popravljali prav dijaki, ki letos končujejo tretji letnik avtomehaničnih šol.​

Uredništvo strokovne revije o prometu, gospodarskih vozilih in logistiki Tranzit je s pomočjo pokroviteljev in organizacijskih
Mladi mehanik Slovenije 2019 je Žan Gros s srednje strojne šole iz Novega mesta. Fotografije: Petrol
Mladi mehanik Slovenije 2019 je Žan Gros s srednje strojne šole iz Novega mesta. Fotografije: Petrol
partnerjev, med katerimi so bili Petrol, Unior, Volvo, Zveza združenj šoferjev in avtomehanikov, Strokovni izobraževalni center Ljubljana in spletni portal Dostavnik.si, v Ljubljani izvedlo prvo tekmovanje Mladi mehanik Slovenije. S tekmovanjem, namenjenim dijakom drugih in tretjih letnikov srednješolskega izobraževalnega programa avtoserviser, so želeli vzbuditi zanimanje za šolanje in opravljanje poklicev v avtoservisni dejavnosti, krepiti zanimanje za tehnično kulturo in, skladno s tekmovalnim duhom, tudi izpostaviti dijake, ki pokažejo najvišjo raven pridobljenega znanja v izobraževalnem procesu na srednješolski stopnji.

Teorija in praksa

Tekmovanje, na katero so se prijavili dijaki srednjih šol iz Celja, Velenja, Domžal, Škofje Loke, Kopra, Novega mesta in Ljubljane, je bilo sestavljeno iz teoretičnih in praktičnih preizkusov. Najprej so morali odgovarjati na vprašanja s posameznih področij avtoservisne dejavnosti, nato pa so se pomerili še pri menjavi avtomobilske pnevmatike, menjavi žarnic ter pri diagnosticiranju in odpravi napake na zavornem sistemu.

Najprej je bil na vrsti teoretični del tekmovanja.
Najprej je bil na vrsti teoretični del tekmovanja.
Med štirinajstimi sodelujočimi, med katerimi je bila ena sama dijakinja, je največ znanja in spretnosti v tekmi s časom pokazal Žan Gros, dijak srednje strojne šole iz Novega mesta, ki je z le nekaj točkami prednosti premagal drugouvrščenega Marka Kosa s srednje šole za strojništvo iz Škofje Loke. Tretje mesto je zasedla Mojca Belak, dijakinja šole za strojništvo iz Velenja, ki je ugnala močno moško konkurenco in dokazala, da so dekleta prav tako odlične avtoserviserke.

Ekipno je bila med sedmerico šol najboljša srednja strojna šola iz Novega mesta pred srednjo šolo za strojništvo iz Škofje Loke ter srednjo poklicno in strokovno šolo Bežigrad Ljubljana. Organizatorji so za sodelujoče dijake, mentorje in obiskovalce pripravili spremljajoči program s predstavitvami in nagradnimi igrami. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije