Mačke odženejo močne vonjave

Mački so lahko na vrtovih izjemno nadležni, saj uničijo cvetje in zelenjavo, poleg tega so njihovi iztrebki za zdravje nevarni.
Fotografija: Na vrtu običajno niso dobrodošli. FOTOGRAFIJI: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Na vrtu običajno niso dobrodošli. FOTOGRAFIJI: Guliver/Getty Images

Sosedovi mački so lahko še tako ljubki in prisrčni, a ko začnejo razkopavati cvetlične grede ali vrtiček s pravkar posajenimi sadikami, se ljubezen običajno konča. A niso le sosedovi mački tisti, ki razburjajo zaradi kopanja po vrtovih, pogosto se glede tega razburjajo tudi lastniki mačk. Tovrstno početje pa ni le nadležno, ker mački na ta način uničujejo cvetje ali pridelek, lahko je tudi nevarno za zdravje.

Mački so namreč mesojedci in njihovi izločki lahko vsebujejo parazite ali patogene, zaradi katerih lahko, če jih zaužijemo, zbolimo. To je še posebno velika težava, če mački kopljejo po nasadih solate in tam opravljajo potrebo, saj solate pred zaužitjem ne peremo z vročo vodo ali prekuhavamo, mnogi tisto s svojega vrta celo zgolj oplaknejo, misleč, da je z njo vse v redu, saj ni škropljena in ni zrasla ob cesti. A kljub temu ni mogoče vedeti, ali je tik ob njej kakšen maček opravil potrebo ali ne, zato je solato in preostalo zelenjavo priporočljivo vedno temeljito oprati, čeprav jo poberemo na lastnem vrtu.

Ne marajo vonja sivke.
Ne marajo vonja sivke.


Fizično odganjanje mačk običajno ne bo zaleglo, saj bodo, če bodo tako želele, že našle način, kako se pretihotapiti do svojega »stranišča«. Tudi metoda, ki jo priporočajo nekateri – posipanje gredic s poprom, ne deluje vedno, poleg tega jo je treba pogosto ponavljati, saj dež poper spere v globlje plasti zemlje ali pa ga odpihne veter. Ker mački radi hodijo po mehkih površinah, denimo travi ali pravkar prekopani zemlji, jih lahko od solate preženemo tako, da okrog vsake sadike ali glave nasujemo smrekove iglice, različne vejice ali jajčne lupine, ki bodo tudi polžem preprečile dostop do pridelka. Po takšni podlagi bo mačku neudobno stopati in se bo raje obrnil.



Lahko pa okrog vrtička zasadimo rastline, ki mačkom smrdijo, denimo sivko, vinsko rutico ali plazečo meto. Ker imajo mački odličen voh, njihovi nosovi imajo namreč kar štiridesetkrat več receptorjev za voh kot človeški, sovražijo močne vonjave. Učinkovito jih bo odgnal tudi vonj citrusov, na primer, zato bo pomagalo, če po gredicah raztrosimo olupke limon in pomaranč, ali pa iz eteričnega olja limonske trave, učinkovito bo tudi eterično olje poprove mete, izdelamo odganjalec mačk. Vse, kar potrebujemo, je katero od omenjenih eteričnih olj, voda in steklenica z razpršilom. Vodo in eterično olje zmešamo v razpršilki v razmerju 3 : 1 ter z mešanico poškropimo del vrta, na katerem ne želimo, da se sprehajajo mački.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije