OB VSEH SVETIH

Mačehe in krizanteme so klasika

Pred 1. novembrom še posebno skrbno urejamo grobove. Če so zasnovani kot gredice, uredimo zasaditev, dodamo mačehe ali krizanteme, obrežemo prevelike grme in očistimo ali zamenjamo pesek. Tam, kjer ni zemlje za zasaditev, na pesek ali marmorno ploščo postavimo kupljeno ali doma narejeno ikebano ali vazo s svežim cvetjem.
Fotografija: Z grmovnicami je manj dela, jih je pa treba redno obrezovati. FOTOGRAFIJE: guliver/GETTY IMAGES
Odpri galerijo
Z grmovnicami je manj dela, jih je pa treba redno obrezovati. FOTOGRAFIJE: guliver/GETTY IMAGES

Za temeljito prenovo in celostno ureditev grobov smo dva tedna pred 1. novembrom nekoliko pozni, a vendarle lahko še marsikaj postorimo. Če je grob urejen in potrebuje samo nekaj cvetočih dodatkov, lahko zadnji hip zasadimo krizanteme ali mačehe, ki so klasika jesenskih zasaditev, saj dobro prenašajo mraz in bodo dolgo obdržale lep videz. Izbiramo lahko med jesenskim vresjem, okrasnimi travami in šaši, prelepimi ciklamami ali okrasnim zeljem in številnimi drugimi jesenskimi lepoticami. Morda je grob tako zasnovan, da ni veliko prostora za zasaditev, v tem primeru lahko nanj postavimo pisane zasaditve v loncih ali drugih posodah. To je odlična rešitev, saj lončnice potem, ko odslužijo, odstranimo.

Vse bolj priljubljene grmovnice

Vse bolj priljubljene zasaditve zadnjih let vsebujejo nizka drevesa in grmovnice, na primer smreke, tise, ciprese, bršljane in pušpane, pri katerih pa je treba biti pazljiv, da se z leti preveč ne razrastejo, saj lahko nekontrolirano prekrijejo ves grob. Ne glede na izbor rastlin, bodisi cvetočih ali ne, jih sadimo tako, da bodo usklajene tako po višini kot obliki in barvi in bodo kot celota delovale harmonično. Urejanje groba zahteva celoletno občasno delo, saj ne želimo, da je urejen le za 1. november. Sicer pa ga pred prazniki temeljito očistimo, po potrebi zamenjamo pesek in obrežemo grmovnice.

Marmorna plošča kot rešitev

Grob, zasnovan kot gredica, zahteva celoletno delo.
Grob, zasnovan kot gredica, zahteva celoletno delo.
Če nimamo časa ali volje, da bi vse leto sadili, zalivali in pleli, grob zasnujemo tako, da bo ves ali večji del prekrit z marmorno ploščo ali okrasnim peskom, poseben prostor pa je namenjen vazi za sveže cvetje ali lončnico. Če se odločimo za sveže cvetje, poskrbimo, da bomo šopek menjali redno, preden se bo cvetje posušilo, to je vsaj na dva tedna. Imenitna rešitev so tudi šopki oziroma aranžmaji iz suhega cvetja in drugih suhih rastlin in plodov. V cvetličarnah in trgovinah lahko kupimo res lepe aranžmaje, vendar so lahko precej dragi, vsaj nekaj deset evrov. Seveda jih lahko kupimo v večjih trgovskih centrih po precej sprejemljivih cenah, vendar niso tako privlačni na pogled.

Naredimo ikebano sami

Če smo vsaj malo spretni z rokami in imamo občutek za lepo, se izdelave ikebane pogumno lotimo sami. Na sprehodu po gozdu naberemo suho pisano listje, želod, kostanj in druge plodove, suhe veje, iglavce, storže, kar nam je pač všeč. Zelo lepo se v jesenske ikebane poda suho cvetje, lahko pa, zakaj pa ne, dodamo še kakšno majhno bučo ali koruzni storž. Potrebujemo primerno posodo, na primer okrasni lonec ali pleteno košaro, gobo za aranžiranje, dobre škarje, najbolje vrtne, da bomo lahko prerezali kakšno vejo. Pri pripravi ikebane ne pretiravajmo z izborom uporabljenih dodatkov, saj bo končni izdelek preveč pisan ali celo kičast. Doma izdelani ikebani pred božično-novoletnimi prazniki dodamo nekaj okraskov, na primer lučke ali trakove, in skoraj brezplačno bo grob tudi praznično okrašen.
Dobra rešitev so zasaditve v loncih.
Dobra rešitev so zasaditve v loncih.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije