Ko gore pridejo domov

Čeprav je pohodništvo zaradi koronavirusa zamrlo, je krovna planinska organizacija ljubiteljem hribov odprla nove poti
Fotografija: Dovolj je le kratek sprehod. Foto: Manca Ogrin
Odpri galerijo
Dovolj je le kratek sprehod. Foto: Manca Ogrin

Planinska zveza Slovenije (PZS) že vse od izbruha epidemije novega koronavirusa poziva vse ljubitelje gora, naj se v trenutnih razmerah odpovejo aktivnostim v gorah in se ne izpostavljajo nepotrebnemu tveganju ter še dodatno obremenjujejo gorskih reševalcev in medicinskega osebja. Planinske koče, naravna plezališča in nekatere planinske poti po vsej Sloveniji so zaprti, zato naj se odločajo le za lažje sprehode v bližini doma in upoštevajo priporočila pristojnih. Gore jih bodo počakale, poudarja generalni sekretar PZS Matej Planko.

Plezališča so po večini zaprta. Foto: Manca Ogrin
Plezališča so po večini zaprta. Foto: Manca Ogrin

Da ohranijo stik z gorami tudi doma, sta ljubiteljem na voljo spletna knjižnica S knjigo v gore, v katero PZS vsak dan doda kakšno brezplačno knjižno ali videovsebino oziroma zanimiv članek iz Planinskega vestnika, za pridobivanje ali osveževanje planinskega znanja pa je krovna organizacija vzpostavila spletno Malo šolo planinstva. Obe kratkočasni rubriki je – z ukrepi in priporočili Planinske zveze Slovenije – najti na posebni spletni strani www.koronavirus.pzs.si.

Na voljo spletna knjižnica S knjigo v gore

Namesto da še dodatno obremenjujejo gorske reševalce, lahko ljubitelji gora preberejo kakšno zgodbo o reševanju – v zbirki kratkih zgodb Čez rob Vladimir Habjan iz prve roke in literarno dovršeno opisuje zahtevne, nevarne in težavne razmere, v katerih pogosto delujejo ti predani prostovoljci. Ob polnem nahrbtniku nalog za zabavo, ustvarjanje, učenje in vzgojo mlade planince v gorski svet uvajajo avtorji Planinskega zabavnika in Planinskega zabavnika 2 Urška Stritar, Karmen Usar, Natalija Marovt, Mojca Stritar Kučuk in Emil Pevec.

Nekatere planinske poti so zaprte. Foto: Manca Ogrin
Nekatere planinske poti so zaprte. Foto: Manca Ogrin

Planinski vestnik, najstarejša še izhajajoča slovenska revija, je v 125 letih preživel vse viharje in poročal o marsičem lepem in bridkem, zato mu lahko zaupamo tudi danes. Ko moramo ostati doma, bodo za kratkočasenje dobrodošle legendarne zgodbe Rada Kočevarja v avtobiografiji Tista lepa leta in Joža Miheliča v knjigi Vprašaj goro, zgodovino skalašev odstira monografija Trden kakor skala Petra Mikše in Elizabete Gradnik, najmlajše pa v gore popelje
Pravljičarija pod Triglavom Kristine Menih. Knjižni molji se bodo lahko nasmejali ob zbirki zabavnih planinskih zgodb Smeh z gora izpod mojstrsko ošiljenega peresa Dušana Škodiča, tudi avtorja knjige Ljudje v gorah.

Planinska zveza je vzpostavila tudi spletno učilnico

V spletni knjižnici S knjigo v gore je za nameček najti nekaj povezav do gorniških filmov, do zdaj npr. Latok 1 o odmevnem alpinističnem vzponu Aleša Česna, Luke Stražarja in Toma Livingstona na ta karakorumski sedemtisočak, ter navdihujočo zgodbo GreGor o paraplezalcu Gregorju Selaku, pa Aljažev stolp: Ta pleh ima dušo režiserja Vojka Anzeljca ali film Himalajski vrhovi treh Slovenk o alpinistkah Mariji Štremfelj, Ireni Mrak in Tini Di Batista – zadnja dva sta iz arhiva TV Slovenija. Na voljo je tudi povezava do virtualne razstave Korajža je ženskega spola Slovenskega planinskega muzeja.

Zgodb je veliko. Foto: Manca Ogrin
Zgodb je veliko. Foto: Manca Ogrin

Planinska zveza je vzpostavila tudi spletno učilnico Mala šola planinstva, v kateri lahko preve(t)rite svoje znanje ali osvojite katero veščino za varnejši obisk gora. Tako mladi kot odrasli planinci se ob nazornih videih, ki jih doma pripravlja gorski reševalec in strokovni sodelavec PZS Matjaž Šerkezi s svojimi otroki, naučijo izdelati različne planinske vozle, kot so osmica, bičev in ambulantni vozel ter drugi. Za krajšanje časa ljubiteljem hribov in planinstva je Mladinska komisija PZS pripravila še kviz za mlade planinke in planince, v katerem se lahko preizkusijo tudi odrasli! Prav vsakdo bo ponosen, če bo – ko se bomo lahko spet odpravili v objem gora – prepoznal novo planinsko cvetlico ali če bo s pridobljenim znanjem o prvi pomoči komu pomagal. Primož Hieng

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije