KITAJSKO ZELJE

Kitajsko zelje, ki je v sporu s čebulo

Kitajski kapus sadimo ali sejemo v drugi polovici julija in prvi polovici avgusta, presajamo vse do septembra; na isto gredo po petih letih, rad ima vlago.
Fotografija: To bo čudovita zimska solata.
Odpri galerijo
To bo čudovita zimska solata.

Ko nam gre dobro, bi morali misliti na čase, ko nam ne bo šlo, tako je tudi na vrtu. Ko je vsega preveč, kar se zgodi julija, mislimo na zimo, ko bomo hvaležni za vsako svežo zelenjavo, ki jo najdemo na vrtu. V času največje rodnosti vrta izkoristimo vsako gredo, ki se izprazni, ko poberemo pridelek, in jo zasadimo ali zasejemo z vrtninami, ki jih bomo pobirali pozimi ali celo spomladi. Velika družina zimskih zelenjadnic so križnice, kamor spada tudi kitajski kapus oziroma kitajsko zelje. Pri nas se je že dodobra udomačilo, saj je res okusno in zdravo. Kitajski kapus je križanec med repo in pakčojem, vzgojili pa so ga Azijci pred približno 1500 leti. Od drugih križnic se nekoliko razlikuje po okusu, saj prevlada repa.



Lahko ga sejemo neposredno na prosto ali vzgojimo iz sadik, zemljo pred saditvijo le zrahrljamo. FOTOGRAFIJI: Guliver/Getty Images
Lahko ga sejemo neposredno na prosto ali vzgojimo iz sadik, zemljo pred saditvijo le zrahrljamo. FOTOGRAFIJI: Guliver/Getty Images
Idealen čas za setev kitajskega zelja je konec julija in začetek avgusta, gredo skrbno izberemo, saj je kolobar zelo pomemben: na isto gredo ga lahko sadimo šele vsako peto leto, prav tako kolobar velja za druge križnice. Lahko ga sejemo neposredno na prosto ali vzgojimo iz sadik, domačih ali kupljenih. Presajamo s koreninsko grudo. V nasprotju z drugimi križnicami, ki veljajo za požrešnice in potrebujejo bogato pognojeno zemljo, za kitajski kapus to ne velja. Zemljo pred setvijo le prerahljamo, sejemo ali sadimo v vrste, ki so 30 centimetrov vsaksebi, prav taka naj bo razdalja v vrstah. Pri pregosti setvi bomo posevek razredčili na to razdaljo. Ob skrbno izbranih sosedih bo kitajski kapus bolj zdrav, napadlo ga bo tudi manj škodljivcev. Rad ima bližino fižola in graha, špinače, blitve in zelene ter endivije, med zelišči in rožami izberimo kamilico, žajbelj, poprovo meto in kapucinke. Slabih sosedov nima prav veliko, le s čebulo je zares v sporu. Med boleznimi ga najpogosteje napadeta črnoba kapusnic in golšavost, največji škodljivec pa je kapusov bolhač, ki je zlasti nevaren mladim rastlinam. Uspešno ga preganjamo z zastirko iz paradižnikovih listov oziroma zalistnikov, ki jih moramo obtrgovati. Seveda ga ima rad tudi kapusov belin.

Če moramo kitajski kapus redčiti, mladih rastlin ne zavržemo, saj so prav okusne. Poskrbimo, da bo imel dovolj vlage, saj ima zelo plitve korenine in je ne more črpati iz globljih plasti, zato ga po potrebi zalivamo, poskrbimo tudi za zastirko. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije