TEMELJITO

Kis in jedilna soda za sadje brez pesticidov

Pesticide, ki se nahajajo na površini sadja in zelenjave, je treba pred uživanjem temeljito sprati.
Fotografija: Jagodičevje pred uživanjem namakajte v vodi z dodatkom jedilne sode. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Jagodičevje pred uživanjem namakajte v vodi z dodatkom jedilne sode. FOTO: Thinkstock

Tudi tisti srečneži, ki imajo svoj vrt in sadovnjak, so sadje in zelenjavo včasih primorani kupiti. A na darovih narave, ki se nahajajo na stojnicah tržnic in na trgovskih policah, je običajno veliko pesticidov, ki jih je treba pred uživanjem sprati. Sama voda morda ne bo dovolj, zato poglejte tri načine, ki vam bodo pri tem v veliko pomoč.

Voda in kis

Veliko posodo napolnite z vodo sobne temperature in ji dodajte jabolčni kis: na pet litrov vode približno pol litra kisa. Dobro premešajte in v mešanico položite sadje ali zelenjavo, ju pustite 15 minut ter nato sperite pod tekočo vodo.

Razpršilo za čiščenje

V plastenki z razpršilom zmešajte sok ene limone, dve žlici kisa in 250 mililitrov vode. Zaprite, dobro pretresite, poškropite sadje in zelenjavo, počakajte 10 minut in ju splaknite. Okusa kisa in limone ne boste občutili.

Jedilna soda in voda

Pomaga tudi jedilna soda. Jabolka, hruške in druge podobne sadeže ter zelenjavo 15 minut namakajte v litru vode z dodatkom dveh žličk jedilne sode ter jih nato splaknite pod tekočo vodo. Postopek je primeren tudi za pranje jagodičevja ali drugih manjših, občutljivih plodov, denimo grozdja. Jedilna soda z njihove površine ne odstrani le vse umazanijo, ampak je prav zaradi nje okus sadežev izrazitejši.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije