VLOMI

Kamera za dušni blagor

Netatmo presence je zunanja kamera s senzorjem gibanja in lučjo, snema pa tudi v temi. Upravljamo jo s pametnim telefonom.
Fotografija: Zanesljiva in robustna zunanja kamera. Pa še prav dobro je videti. FOTO: Staš Ivanc
Odpri galerijo
Zanesljiva in robustna zunanja kamera. Pa še prav dobro je videti. FOTO: Staš Ivanc

Vlomi so, žal, del vsakdanjika. V Sloveniji se je leta 2017 po podatkih policije (poročilo za lani še ni uradno objavljeno) zgodilo 2426 vlomov v stanovanja in hiše. V zadnjih letih jih je manj, verjetno tudi zato, ker se vedno več ljudi odloča za neko obliko aktivne in pasivne zaščite. Policisti in varnostni strokovnjaki toplo priporočajo protivlomna vrata, dodatno zaščito okenskih okvirjev, alarmne naprave in varnostne kamere, najboljša pa je kombinacija vsega.

Francoska kamera

In ker na teh straneh pametujemo o sodobni tehnologiji, bomo tokrat pogledali varnostne kamere francoskega proizvajalca Netatmo. Seveda obstaja veliko ponudnikov varnostnih kamer, a Netatmo ponuja kakovostne, ki ne potrebujejo drugega kot električni priključek in (varno) brezžično povezavo wifi, poleg tega ni treba plačevati nikakršne naročnine za obveščanje, kot počno nekateri drugi proizvajalci. To tudi pomeni, da se naši posnetki ne shranjujejo na Netatmovih strežnikih. Pametne kamere presence imajo poleg kamere, ki snema v polni visoki razločljivosti 1080p, še senzor gibanja, nočni način, lastno shrambo in precej močno led-luč.

Veselo na delo

Montaža bo zahtevala nekaj dela, a kdor ima vrtalnik (udarni ali akumulatorski, odvisno od stene), izvijač, električarske klešče in vsaj malce veselja do tega, ne bo imel težav. Le vnaprej je dobro preveriti, ali je na kraju, kjer bo stala kamera, dovolj močan wifi-signal. To lahko preverimo s telefonom: če imamo vsaj eno ali dve črtici wifi-signala, bo šlo, sicer bo treba nabaviti še kak ojačevalnik signala oziroma dostopno točko. Najnižja sprejemljiva hitrost prenosa je 25 KB/s.

Navodila so v Ikejinem slogu – grafična in popolnoma razumljiva: ko izvrtamo luknje v steno ali strop, kamero preprosto priklopimo na obstoječi električni priključek za zunanjo luč. Tukaj sledi še najbolj zoprn del montaže za en par rok: kamera ni ravno lahka, zato jo je treba močneje prijeti, ko s priloženim imbus ključem nastavljamo njen položaj oziroma zorni kot. Nato gremo s silikonskim kitom okoli tistega dela ohišja, ki se dotika fasade, da preprečimo vdor vode, in to je to.

Nastavitev ne manjka

Po uspešni montaži sledi povezovanje kamere v domače wifi-omrežje in spoznavanje s telefonom prek aplikacije netatmo security, ki seveda deluje tako na androidu kot na iosu (in celo na Applovi pametni uri). Preprosto sledimo navodilom na zaslonu in počakamo, da se kamera in telefon spoznata. Če imamo več kamer, postopek ponovimo. Nato se lahko lotimo še finih nastavitev, čeprav so kamere že vnaprej pripravljene za običajnega uporabnika. V bistvu je vse, kar je res treba narediti, določanje snemalnih con: na vsaki kameri lahko določimo štiri (pravokotna) območja, kjer bo reagirala na gibanje. Na ta način si zagotovimo, da so pokrita vsa ključna področja, hkrati pa lahko iz nadzora izvzamemo nepomembne dele, s čimer se izognemo tudi nenehnemu opozarjanju, ko se, denimo, otroci igrajo na dvorišču, medtem ko so dostopi do hiše pokriti. Treba je le še določiti, na kaj in kako se bo kamera odzivala na gibanje: prednastavljeno je takole: obvestilo, samodejno snemanje in prižig luči, ko zazna človeka ali avto, in zgolj snemanje, ko zazna žival ali katero drugo gibanje.

Odlično delovanje

Presence podnevi tja do 20 metrov skoraj brez napake ugotovi, kaj se pojavi pred njo: včasih se zmoti, ko je kamera obešena pod strop in mora snemati od zgoraj navzdol: tedaj malce težje loči med človekom in živaljo. Ponoči samodejno preklopi v infrardeči način, ki je natančen do 15 metrov, 12-vatna luč (ki jo tvori deset led diod) pa se prižiga samodejno, lahko jo seveda prižigamo in ugašamo tudi ročno, poleg tega lahko nastavljamo jakost svetlobe, kar pride prav, če imamo vrtno zabavo in ne želimo premočne luči.

Posnetki se shranjujejo na spominski kartici (priložena je mikro sd-kartica s kapaciteto 8 GB, lahko pa si omislimo večjo). Tako so se Francozi izognili neprijetnemu zaračunavanju naročnine za spletne oblačne storitve. Ko se kartica napolni, novi posnetki preprosto prepišejo stare. Posnetkom lahko določimo rok trajanja, obstaja pa tudi možnost samodejnega prenašanja posnetkov v oblačno shrambo dropbox (če smo naročniki, seveda) ali pa ftp-strežnik.

Posnetke si lahko ogledamo kadar koli v aplikaciji. Ko telefon držimo pokonci, na vrhu vidimo posnetek, pod njim pa je seznam dogodkov, če pa ga postavimo vodoravno, se izbrani posnetek razširi čez ves zaslon, samo sliko pa lahko tudi približamo, pri čemer je treba računati na nekaj šuma. Fina je tudi možnost ogleda celotnega dneva v eni minuti.

Kakovost stane

Kaj bi še lahko povedali? Kamera je kajpak vodoodporna in robustna, pri čemer naj bi zdržala od –20 do 50 stopinj Celzija. Videz nekaterim morda ne bo po godu, saj je presence precej škatlasta in težka, po drugi strani ima malce applovski minimalistični dizajn, kar je marsikomu všeč. Pametna zunanja kamera netatmo presence na uradni spletni strani stane 300 evrov, kar ni ravno malo, v slovenskih trgovinah pa smo jo zasledili še za nekaj evrov več. V bistvu je najugodnejši nakup dveh kamer za 540 evrov (nedavno še za desetaka manj), poštnina iz Francije pa je brezplačna.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije