ČISTOČA

Kako z jedilno sodo, vodikovim peroksidom in s kisom očistiti pomivalni stroj

Za brezhibno delovanje potrebuje redno čiščenje.
Fotografija: Le čist pomivalni stroj je kos vsem nalogam. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Le čist pomivalni stroj je kos vsem nalogam. FOTO: Thinkstock

Redno čistite štedilnik, pečico, kuhinjsko korito in druge površine v prostoru, kjer pripravljate hrano. Kaj pa pomivalni stroj?

Naprava, ki vsak dan skrbi za čisto posodo potrebuje čiščenje, tako kot vse ostale. V njej se namreč kopičijo ostanki hrane in detergenta, ki ovirajo delovanje, vodijo v okvare in so krivi za neprijeten vonj, ki vas pozdravi vsakič, ko jo odprete. Za čistočo in s tem brezhibno delovaje pomivalnega stroja poskrbite s kisom, z jedilno sodo in vodikovim peroksidom. Kako jih uporabiti?

Alkoholni kis

Z njim napolnjeno skodelico položite na zgornjo rešetko praznega pomivalnega stroja in ga vključite pri najvišji temperaturi. Alkoholni kis bo raztopil nakopičene maščobne obloge, ostanke detergenta in vodni kamen.

Jedilna soda

Po dnu pomivalnega stroja posujte skodelico jedilne sode in praznega vključite pri najvišji temperaturi. Po tovrstnem čiščenju bodo iz njega izginili trdovratni madeži in neprijetne vonjave.

Jedilna soda in vodikov peroksid

500 gramov jedilne sode in pet žlic triodstotnega vodikovega peroksida zmešajte v gosto zmes. Za prijetnejši vonj lahko dodate nekaj kapljic izbranega eteričnega olja. Z žlico oblikujte kupčke in jih polagajte na peki papir. Počakajte, da se posušijo in strdijo, nato pa jih nekaj položite v pomivalni stroj in praznega vključite pri najvišji temperaturi.

Ne pozabite na filtre in tesnilo

Pred vsakim postopkom s filtrov odstranite vidno umazanijo in po njem obrišite tesnilo na vratih, kjer se med pomivanjem kopičijo maščobe, ostanki hrane in druga umazanija, ki škoduje vašemu pomivalnemu stroju.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije