SLADKA PAST

Kako se znebiti nadležnih os

Naj vam nadležni insekti ne pokvarijo poletnih dni: postavite jim sladke pasti in zasadite rastline, katerih vonja ne prenesejo
Fotografija: Zavarujte se pred nepovabljenimi gosti. Foto: Getty images
Odpri galerijo
Zavarujte se pred nepovabljenimi gosti. Foto: Getty images

Takoj ko si pod milim nebom privoščite okusen zalogaj, z njim privabite ose, ki so nadležne, in zaradi pikov lahko tudi nevarne. Privablja jih vonj po sveži hrani in ostankih, ki romajo v smetnjake. Te redno praznite in jih postavite stran od oken in vrat. Sladke pijače, peciva in sadje spravljajte čim dlje od oken in vrat, če pa pripravljate obrok na prostem, hrano pokrijte in preprečite, da bi se od nje širil vonj, ki mami nadležne insekte.

Naravni repelenti

Obstajajo arome, ki jih ose ne prenesejo, denimo vonji sadik paradižnika, sveže mete, klinčkov, citronele in cimeta. Ne le z rastlinami, tudi doma narejeni repelenti pomagajo. Pripravite si mešanico iz 100 mililitrov vode in 30 kapljic eteričnega olja mete, klinčkov, citronele ali cimeta, z njo poškropite okenske okvirje in zavese. Z oljem poprove mete natrite bombažne blazinice ali kosme vate in jih razporedite po mizi, na kateri nameravate postreči obrok na prostem, razporedite jih po balkonu in verandi, trik je več kot uporaben tudi v zavetju štirih sten. Na odmaknjene dele vrta ali terase namestite kozarce s sladko vsebino: medom, sadnim sokom ali čim podobnim. Ose se bodo zadržale na sladki vabi in vas ne bodo motile med zabavo.

Limonine svečke

Odličen trik, ki ne odžene le os, temveč tudi druge insekte, je uporaba svečk z vonjem citronele. Te so na voljo v prodajalnah, a če premorete voljo ter čas, jih lahko izdelate sami. Potrebujete limone, čebelji vosek, eterično olje citronele, lesene palčke ali stenj iz vrvice, posodo za topljenje voska. Limone po dolžini prerežite na polovico, iz olupka odstranite sredico sadežev, da boste dobili posodice. Vosek nalomite na koščke in ga stopite v posodi na pari. Na 100 mililitrov tekočega dodajte 50 kapljic eteričnega olja citronele, dobro pomešajte in z vročo mešanico do polovice napolnite posodice iz limoninih olupkov. Počakajte, da se nekoliko strdi, na sredino vsake svečke namestite stenj ter do roba dolijte vosek. Pustite, da se povsem strdi (najbolje čez noč) in dišeče svečke pred večerjo pod milim nebom razporedite po mizah ter jih prižgite.
Še preprostejši način za obrambo pred mrčesom je, da limone ali limete prerežete na polovice in vanje zapičite klinčke. Tudi arome, ki jo oddaja ta kombinacija, nepovabljeni gostje ne marajo.

Sladka past

Vsi omenjeni načini bodo ose odgnali, ne bodo pa jim škodili. Če ste za bolj drastične ukrepe, jim nastavite past, iz katere ne bodo mogle pobegniti: na veje dreves obesite plastenke s pomarančnim sokom, medom, sladkim sirupom ali čim podobnim, s čimer se ose rade gostijo. V plastiko izrežite luknjico, skozi katero se bodo lahko prebile do zalogaja, ne bodo pa našle izhoda iz pasti. Ali v plastenko z ozkim vratom nalijte vodo in ji dodajte sladkor. Sladka, lepljiva mešanica bo privabila ose, ki bodo našle dostop do hrane, ne bo pa jim uspelo pobegniti na prosto. Mateja Florjančič

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije