Kako pakirati brez muke

Prostor bomo prihranili, če uporabimo vakuumske vreče ali oblačila zvijemo; kovčki naj ne bodo preveč prazni, da se oblačila ne bodo pomečkala.
Fotografija: Preden reči pospravimo v kovček, še enkrat preverimo, da nismo česa pozabili. FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES
Odpri galerijo
Preden reči pospravimo v kovček, še enkrat preverimo, da nismo česa pozabili. FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

Čeprav se dopusta veselimo, pa je malo takšnih, ki bi se veselili tudi priprav nanj, še posebno pakiranja. Ker bomo to poletje, kot kaže, letovali blizu doma, bo to nekoliko lažje, saj poznamo vsaj klimo v kraju, kamor se odpravljamo, kljub temu pa je treba vzeti v obzir potencialne spremembe vremena, morda se bomo odpravili na fino večerjo ali na pijačo v trendovski lokal, za kamor se je treba lepše obleči.
Mučno opravilo si lahko olajšamo. FOTO: Shutterstock
Mučno opravilo si lahko olajšamo. FOTO: Shutterstock

Preden se lotimo pakiranja, se je dobro pogovoriti s tistimi, s katerimi načrtujemo dopust, ter narediti vsaj okvirni načrt, kaj bomo počeli. Nato naredimo seznam stvari, ki jih potrebujemo; upoštevamo morebitne spremembe temperature, kakšen deževen dan, za vsak slučaj dodamo kak eleganten kos. Na seznam uvrstimo tudi dokumente, zdravila in toaletne potrebščine, naj se zdi še tako samoumevno, da je treba s seboj na pot vzeti zobno ščetko in pasto. Na pozabimo na hobije in poskušamo načrtovati, kako bomo preživeli prosti čas.

Če skrbimo še za prtljago otrok, je priporočljivo, da pri sestavljanju seznama sodelujejo tudi oni, tako zagotovo ne bomo pozabili na njihovo najljubšo knjigo ali igračo. Dobro se je pred odhodom pozanimati, ali ima nastanitev, kamor se odpravljamo, pralni stroj; v tem primeru bo kup oblačil takoj vsaj za polovico nižji.


Ko se lotimo pakiranja, reči, preden jih spravimo v kovček ali potovalko, zložimo na posteljo in si jih še enkrat dobro ogledamo ter preverimo, ali nismo morda česa pozabili. Če se je nabralo več oblačil, kot je prostora v potovalki, bo prav prišla vakuumska vreča, a le če ima naša nastanitev na voljo sesalnik, da bomo lahko vse skupaj pospravili nazaj. Nekaj prostora prihranimo, če oblačila zvijemo v rolice, namesto da jih zložimo v ploske kvadrate. Rokave zložimo proti sredini, majico po dolgem prepognemo ter s spodnje strani zvijemo.

Pri hlačah najprej položimo eno hlačnico na drugo ter jih zvijemo od pasu navzdol. V potovalko položimo najprej hlače, nato majice, nanje čevlje in nato različne dodatke. Da čevlji ne bi umazali preostalih oblačil, podplate zaščitimo s kapami za tuširanje.

Odveč je skrb, da bi se oblačila nalezla neprijetnega vonja. Da se to ne bi zgodilo, bo poskrbela pest potpourija, dišeči listič za sušilni stroj, dišeča sveča, ki jo vtaknemo med perilo, kos mila. A težava ni samo premalo prostora, niti če kovček premalo napolnimo, ni dobro. Oblačila bodo tako namreč imela veliko prostora in med premetavanjem se bodo pomečkala, zato če na potovanje ne nameravamo vzeti veliko oblačil, raje izberemo manjši kovček.


​Da bi se bilo treba na dopustu čim manj ukvarjati z likanjem, izberemo oblačila iz materialov, ki se ne mečkajo, priporočljivo je, da se hitro sušijo. Slednje je pomembno predvsem pri otroških oblačilih, ki se hitro umažejo, če se hitro tudi posušijo, pa jih bo malček lahko znova oblekel že dan po pranju. Najboljši material za potovalna oblačila je vsekakor bambus: je naraven, se ne mečka ali krči, hitro se suši in dobro vpija vlago, je prijeten na otip in ima odlične termoregulacijske lastnosti. Svila naj raje ostane doma. Res da je poleti prijetna za nošenje, saj ščiti pred vročino, a je zelo občutljiva za svetlobo, znoj in kemikalije. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije