OKUSI

Juha naj bo vroča

Dan brez juhe je kot jutro brez kave; ker ogreje, nasiti in odžeja, ni le za kosilo, ampak tudi odlična malica.
Fotografija: FOTO: Hana Splichal
Odpri galerijo
FOTO: Hana Splichal

Jedi na žlico imajo posebno mesto v kuhinji, pozimi kar glavno. Dan brez juhe je kot jutro brez kave ali rojstni dan brez torte. Vsako boljše kosilo se začne z juho. Juhe so čudovita rešitev, kadar ne vem, kaj bi skuhala. Vzameš lonec, naliješ vodo, pristaviš in odpreš hladilnik. Ne, tako ne moreš skuhati dobre juhe. Imeti mora premišljen vrstni red, izbrane sestavine in vnaprej določeno gostoto. Bo žlica stala v njej pokonci ali se bodo okrog nje ovijali tanki rezanci? Juha ogreje, nasiti in odžeja hkrati, zato ni le za kosilo, ampak tudi odlična malica.


Pri vseh možnih variantah sem šele letošnjo zimo odkrila juho iz rdeče pese. Kuham jo tako pogosto, da je postala tako rekoč hit naše kuhinje. Recept je napisan s kredo na tabli, da bi ga lahko sproti popravljala, dopolnjevala in izboljševala, ampak se nič od tega še ni zgodilo. Prvi recept, po katerem sem juho skuhala, je popoln. Vse, kar zanjo potrebujem, imamo v shrambi: rdečo peso, krompir, čebulo, česen in korenček. Malo se namučim z ribanjem, potem pa se sama kuha. Koromačevi listi lepo zaokrožijo okus, ampak jih po navadi nimam. Poskusila sem z drobnjakom, pa to ni to. Vegansko smetano naredim iz indijskih oreščkov, če se mi ljubi. Juha je super tudi brez smetane.


Juha iz rdeče pese je nekakšen veganski boršč. Če bi ocenjevala po njenem okusu, si lahko predstavljam, zakaj je boršč tako znan po svetu. Res je okusna in nekaj posebnega. Boršč je originalno ukrajinski in ima veliko variant, vsem pa je skupna barva, ki jo da rdeča pesa. Lonec takšne je pravzaprav koktajl vitaminov in mineralov, saj že samo rdeči pesi pripisujejo polno zdravilnih lastnosti, železo za slabokrvne, antioksidant za utrujene, protivnetno delovanje za prehlajene. Če temu dodamo za zdravje še korenček, čebulo in česen, gremo kar takoj v nabavo sestavin za rdečo juho. Naj bo vse bio. In naj bo postrežena s poprovimi zrni v mlinčku, da si jo vsak naredi vročo po svojem okusu.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije