TURISTIČNA TRIBUNA

Jesenske barve Volčjega Potoka

V arboretumu so na ogled okrasne trave, jesensko cvetje, prihajajo razstava buč, strokovne in laične delavnice o vrtnicah ter festival Migimigi.
Fotografija: Pogled na jesenski arboretum FOTOGRAFIJE: JANEZ PETKOVŠEK
Odpri galerijo
Pogled na jesenski arboretum FOTOGRAFIJE: JANEZ PETKOVŠEK

Čeprav je arboretum v Volčjem Potoku najbolj znan po vsakoletni spomladanski razstavi tulipanov in drugega cvetja, niso nič manj zanimive jesenske razstave in prireditve. Poleg že potekajočih stalnih ali večmesečnih razstav, ki so tako ali drugače povezane z zgodovino arboretuma, cvetjem in okrasnim drevjem, so za vso jesen pripravili vrsto zanimivih delavnic, predavanj in dogodkov za strokovno in laično javnost.

V parku, ki ga že krasijo številne okrasne trave, bodo 21. septembra odprli jesensko razstavo buč. Ta bo trajala do 13. oktobra, vendar bo 19. oktobra sledila še brezplačna delavnica za izdelovanje buč. Udeleži se je lahko vsak, ki se bo prijavil do dneva pred dogodkom, s seboj lahko prinese svojo bučo ali pa jo kupi pri blagajni ob vstopu v park, prinese pa naj nož za njihovo izrezovanje. Veliki finale bo 31. oktobra, ko bodo med 17. in 19. uro večerni sprehod po kostanjevem drevoredu spremenili v s svečkami razsvetljen bučored. Otroci bodo lahko s svojimi bučami tudi tekmovali za najlepšo in se potegovali za nagrado.
Poleg tega bo 21. septembra v parku med 10. in 18. uro potekal Migimigi dan, na katerem bodo organizirali kar 30 različnih vodenih vadb, predavanj in delavnic (denimo plesna pa o kaligrafiji na prostem) v družbi priznanih slovenskih športnih strokovnjakov.

Cvetoče vrtnice
Cvetoče vrtnice

V nedeljo, 22. septembra, pa 20. oktobra, 17. novembra in 15. decembra bo med 8.30 in 9.30 organiziran jutranji ornitološki sprehod po parku, ki ga bo vodila Alenka Bradač iz Društva za opazovanje in proučevanje ptic.

Svetovni dan turizma bodo 27. septembra ob 16. uri proslavili z brezplačnim strokovnim vodstvom po zbirki lesnatih rastlin oziroma dreves iz Evrope, Severne Amerike in Azije. Podrobno bodo proučili, čemu služijo koničasti izrastki močvirskih cipres, in poiskali edino afriško vrsto v parku.

V soboto, 28. septembra, bo v rozariju v organizaciji Arboretuma Volčji Potok in Društva ljubiteljev vrtnic velik mednarodni rožni dogodek. Sprehod med vrtnicami bo namreč potekal s posebnim gostom Thomasom Prollom, znanim žlahtniteljem vrtnic, in predstavniki Svetovne zveze vrtničarjev iz drugih evropskih držav. Kdor bo hotel poslušati predavanje o zgodovini Kordesovih vrtnic, našem načinu žlahtnjenja zdravih vrtnic in o nekaterih nedavno uvedenih sortah ter predavanje Thomasa Prolla, bo za udeležbo, vstopnino in kosilo moral plačati 35 evrov. Istega dne bo med 10. in 13. uro še brezplačna slikarska delavnica pod vodstvom Ž. Hančiča iz Narodne galerije. Oktober bodo v parku poleg razstave buč zaznamovale fotografska delavnica z motiviko arboretuma (5. oktobra), strokovno vodenje po parku, posvečeno Ferryju Souvanu, ki se je pred 100 leti rodil v graščini sredi današnjega arboretuma in pozneje kot vsestranski ustvarjalec močno vplival na slovensko zabavno glasbo druge polovice 20. stoletja. Kruh si je služil z jazzom, določil je tematski okvir narodno-zabavne glasbe, napisal besedila mnogih uspešnic iz zlatih let slovenske popevke, pri nas uvedel country ...

Visoke trave so eden jesenskih okrasov parka v Volčjem Potoku.
Visoke trave so eden jesenskih okrasov parka v Volčjem Potoku.

Strokovno vodenje z naslovom Jesenske barve v parku pa bo 12. oktobra. Vasja Dornik bo obiskovalcem razkazal najlepše jesenske prizore v parku in jim zaupal skrivnosti o starih drevesih, ki rastejo v arboretumu.

Novembra sta predvideni delavnici s prikazom pravilnega vzimovanja vrtnic in za izdelavo adventnih venčkov, obletnico rojstva pesnika Franceta Prešerna pa bodo 3. decembra proslavili z recitalom poezije in proze, ki jo ustvarjajo člani društva Lipa Domžale. 

Maketa pročelja nekdanjega Souvanovega dvorca v arboretumu
Maketa pročelja nekdanjega Souvanovega dvorca v arboretumu

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije