KOSILNICE

Hodijo in kosijo same

Ročna košnja trate okoli hiše bi bila naporna, zato kosimo s kosilnicami – samohodnimi električnimi, akumulatorskimi ali motornimi.
Fotografija: Ročne vrtne kosilnice so dokaj poceni. FOTO: Jaroslav Jankovič
Odpri galerijo
Ročne vrtne kosilnice so dokaj poceni. FOTO: Jaroslav Jankovič

Motorna kosilnica je za kmeta enaka pridobitev kot pralni stroj za gospodinjo. Prve se pojavijo z industrijsko revolucijo okoli leta 1830, šlo je za enostavno, t. i. valjno oz. vretenasto kosilnico na dveh kolesih, pri kateri je bil valj spremenjen v nož. Kosec je napravo porival pred seboj in kosil travo. Prav take kosilnice lahko kupimo še danes.
Samohodna kosilnica z rotacijskim rezilom
Samohodna kosilnica z rotacijskim rezilom

Kar 20 let je trajalo, da so novo tehnologijo košnje trave izdelali za vlečne živali, s katerimi niso kosili le zelenic, ampak tudi velike travnike. Zanimivo je, da so kosilnico najprej izumili za košnjo zelenic, trat in parkov, in ne za košnjo sena.
Električne so zelo učinkovite, a moramo ves čas paziti na kabel. FOTO: Guliver/Getty Images
Električne so zelo učinkovite, a moramo ves čas paziti na kabel. FOTO: Guliver/Getty Images

Naslednja izvedba ročne kosilnice je bila rotacijska, z vrtečim se nožem, ki ga je poganjala veriga, pozneje jermen, povezan s kolesi. Nato so dodali bencinski motor in nastala je sodobna naprava.
Tokrat bomo govorili o manjših kosilnicah za košnjo manjših površin okoli hiše.
 

Električne ali akumulatorske


Danes človek običajno nima kondicije, da bi na roke pokosil denimo 300 kvadratnih metrov trate okoli hiše. Slovenija je zelo vodnata država, zato so z izjemo obale travniki bujno rastoči. Ob običajnih padavinah bomo okoli hiše morali pokositi vsaj trikrat na leto, če želimo ohraniti denimo sedem centimetrov debelo travno preprogo, se moramo dela lotiti bolj sistematično.


Kosilnice za uvod razdelimo na električne, bencinske, torej z motorjem z notranjim izgorevanjem, ter robotske – samohodne, ki pokosijo zelenico, medtem ko se mi hladimo v senci ob pijači.
Električne so učinkovite, a tudi nerodne, saj moramo paziti, da ne prerežemo kabla, kar je zelo nevarno.

Akumulatorske električne kosilnice so boljša izbira, tudi malce dražja, za manjšo, s katero bomo kosili denimo od 300 do 500 kvadratnih metrov, bomo odšteli nekaj stotakov. Pri njenem nakupu gledamo tehnično specifikacijo in smo pozorni na kapaciteto baterij (Ah), se pravi 3 Ah, 5 Ah: višje je število, dlje bomo kosili. A temu primerno so akumulatorji tudi dražji. Pri kakovostnih znamkah bo cena kosilnice in cena akumulatorja posebej.


Če smo se vselili v novo hišo in kupujemo orodje, premislimo, katero znamko kosilnice bomo kupili. Profesionalne imajo namreč enake akumulatorje za kosilnico, sesalnik, vijačnik, ročno žagico, fleksarico ... Koliko časa bomo kosili z enim akumulatorjem, je odvisno od njegove kapacitete in zlasti hitrosti košnje. Običajno zdržijo od pol do ene ure.


Tudi za večje površine


Motorne samohodne kosilnice prav tako porivamo pred seboj. A ker jih poganja motor na mešanico bencina in olja, pravzaprav same hodijo pred nami in kosijo. Zato se je zanje uveljavil izraz samohodna kosilnica. Gre za zelo uveljavljene naprave, za katere moramo bolj skrbeti.


Vsako leto moramo opraviti servis! Hkrati moramo dotakati gorivo, paziti na olje, jo stalno čistiti. Če nam je to všeč, super, če tega nismo vešči, se raje odločimo za akumulatorsko.

Velika prednost motornih kosilnic pa je v tem, da lahko z njimi kosimo tudi večje površine. Rabljene so na internetu relativno poceni, od 100 do 200 evrov. Enostavnejše na ročni vžig, ko moramo potegniti vrvico, da motor zabrni, so poceni.

Udobnejše so tiste z akumulatorskim vžigom, a moramo vedeti, da bo treba akumulator menjati. In to zelo hitro, če kosilnico čez zimo pustimo v vrtni lopi in ga bo zima izpraznila. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije