Fotografski specialist za video

Snemanje videa je glavna odlika Panasonicovih brezzrcalnih fotokamer z oznako GH. Lumix DC-GH5 je orodje za profesionalce.
Fotografija: Lumix DC-GH5 spada v visoki razred brezzrcalnih fotokamer, ki omogočajo tako fotografiranje kot snemanje videoposnetkov.
Odpri galerijo
Lumix DC-GH5 spada v visoki razred brezzrcalnih fotokamer, ki omogočajo tako fotografiranje kot snemanje videoposnetkov.

Panasonicove brezzrcalne kamere so že od nekdaj priljubljene pri fotografih, ki radi delajo tudi videoposnetke. Videografi še posebno cenijo tiste lumixe, ki nosijo oznako GH. Nekateri modeli iz družine GH so celo sodelovali pri snemanjih hollywoodskih uspešnic. Lumix DC-GH5 je, čeprav je na trgu že tri leta, še vedno odlična rešitev za vse tiste, ki iščejo profesionalno orodje vse v enem.

Izvrstna ergonomija

Naša uporabniška izkušnja z modelom DC-GH5 je bila pozitivna. Aparat lepo sede v roko, vsi upravljalni gumbi so dosegljivi. Uporabnik lahko izbere inteligentni samodejni program in vse odločitve prepusti aparatu. Lahko pa se odloči za popolnoma ročno kontrolo nad parametri slike. Zapišem lahko, da samodejne nastavitve delujejo dobro in dajo solidne rezultate. Ker ima fotokamera slikovno tipalo velikosti mikro 4/3 (MFT), je aparat še vedno malenkost manjši in lažji v primerjavi s popularnimi
Leicin objektiv omogoči kreativno igro z globinsko ostrino.
Leicin objektiv omogoči kreativno igro z globinsko ostrino.
aparati polnega formata. GH5 je tudi odporen proti prahu, mrazu in pljuskom vode, zato je idealen sopotnik na potovanju.

Efektivna ločljivost tipala, ki ima vgrajeno 5-osno stabilizacijo, je 20,3 milijona slikovnih točk. Prav omenjena stabilizacija se izkaže kot prednost pri fotografiranju s teleobjektivi, v slabših svetlobnih razmerah in pri snemanju videa. Za še bolj ostro sliko imajo stabilizacijo vgrajeno tudi nekateri izmenljivi objektivi iz Panasonicove ponudbe; nekateri med njimi nastajajo v sodelovanju z nemško Leico. Testna GH5 je bila opremljena s takšnim objektivom – Leica DG vario elmarit 12–60 mm F/2,8–4 (24–120 mm polni format), ki je brez dvoma odličen izdelek.

Rojen za video

Čeprav se GH5 zelo dobro izkaže pri fotografiranju, je brez dvoma snemanje videa področje, kjer naravnost blesti. Toliko možnih nastavitev, videofunkcij in formatov snemanja videa ponudi malokatera fotokamera. Tako GH5, ki zajema 4K-video, ponuja t. i. VLog gama zapis, pa vgrajeni prikaz LUT ter notranje snemanje 4:2:2 v 10-bitnem zapisu, če naštejem le nekatere. Številne vgrajene funkcije naredijo iz GH5 orodje za profesionalne videografe. Seveda so tu še priključek za zunanji mikrofon in slušalke, dve reži za spominske kartice in še kaj bi se našlo.
Zaradi 5-osne stabilizacije slikovnega tipala je nočno fotografiranje ostro.
Zaradi 5-osne stabilizacije slikovnega tipala je nočno fotografiranje ostro.

Pohvalim še v vse smeri gibljiv zaslon, občutljiv za dotik. Ta pride prav pri snemanju avtoportretov. Cenili ga bodo tudi vlogerji. Četudi gre za profesionalno orodje, ponuja zanimive računalniške filtre, ki jih običajno najdemo v amaterskih aparatih, kot je na primer učinek miniature. Samodejno ostrenje je hitro, a vseeno ne doseže hitrosti, ki smo je vajeni pri zrcalnorefleksnih aparatih. Funkcija, ki sem jo pogrešal, pa je možnost polnjenja prek usb-kabla. Baterija po standardu CIPA sicer zmore 410 posnetkov.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije