NARAVNI ZAVEZNIKI

Eterična olja z učinkom razkužila

Z nekaterimi je mogoče razkužiti različne površine doma.
Fotografija: Eterična olja so odlični zavezniki čistoče doma. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Eterična olja so odlični zavezniki čistoče doma. FOTO: Thinkstock

Čista kuhinja prinaša številne prednosti. Ena od njih je, kot pravi feng šuj, tudi debelejša denarnica. »Čista kuhinja brez odvečne navlake v dom privablja denar, kajti ta prostor ni povezan zgolj s pripravo hrane, temveč tudi s splošnim blagostanjem. Nanj imata najspodbudnejši vpliv čista pečica in štedilnik,« meni poznavalka te filozofije Suzanne Metzger.
 
To je več kot dobra motivacija za čiščenje. Za lepo, svetlečo in dišečo kuhinjo lahko poskrbite brez kemičnih čistil. V vlogi razkužil se namreč odlično znajdejo nekateri naravni pripomočki.

Zvezda kis

Pri tem je na prvem mestu alkoholni kis. Z dodatkom vode je učinkovito čistilo za vse površine – od pultov, korita do stekla, pečice in tal. Večnamensko čistilo iz vode in kisa je uporabno za vse, razen za marmor, granit in druge kamnite površine, ki jih ni priporočljivo čistiti s kisom.

Jedilna soda

Kis v družbi jedilne sode je še učinkovitejši in dobrodošel tudi pri premagovanju zamašenih odtokov. Vanj najprej stresite žlico jedilne sode, dodajte pol skodelice kisa in pokrijte. Zmes pustite vsaj pol ure delovati, nato pa jo prelijte z vrelo vodo.

Uporabna eterična olja

Pri zagotavljanju čistoče in svežine doma so dobrodošla eterična olja. Zlasti naslednja, ki so kos številnim madežem.

Eterično olje evkaliptusa

Eterično olje evkaliptusa je primerno za odstranjevanje mastnih madežev. Lahko ga uporabljate za čiščenje ogledal in ostalih steklenih ter keramičnih površin. Ne odstranjuje le umazanije, hkrati deluje protibakterijsko in protiglivično ter tako razkuži površine.

Eterično olje limone

Premore protivirusne, protibakterijske in protiglivične učinkovine, poleg tega je odlično čistilo. Izberite naravnega, brez umetnih primesi.

Eterično olje čajevca

To je že dolgo znano po svojih protibakterijskih in protiglivičnih učinkovinah, hkrati učinkovito premaguje neprijetne vonje.

Katerokoli eterično olje boste izbrali, vedno ga uporabljajte v kombinaciji z drugimi sestavinami. Iz njih lahko izdelate čistila z različnimi nameni.

Preprosto univerzalno čistilo v razpršilu

Sestavine
  • 100 mililitrov kisa
  • 700 mililitrov vode
  • 10 kapljic eteričnega olja čajevca
Vse sestavine zmešajte v plastenki z razpršilom. Po želji lahko za svež vonj dodate še nekaj kapljic eteričnega olja limone, pomaranče in evkaliptusa. Čistilo je uporabno za čiščenje vseh površin, ki jih sicer negujete s klasičnim univerzalnim čistilom.

Čistilo, ki premaguje plesen in glivice

V plastenki z razpršilom zmešajte žličko eteričnega olja čajevca, pol decilitra alkoholnega kisa in 240 mililitrov vroče vode. Sestavine dobro pretresite ter poškropite mesta, kjer se nabira plesen. Počakajte nekaj minut in jih nato do suhega obrišite.

Osvežilec zraka

Zmešajte 100 mililitrov kisa, 50 mililitrov vode in dodajte pet kapljic olja čajevca ali drugega izbranega eteričnega olja ter mešanico nalijte v plastenko z razpršilom. Poškropite zrak, učinek bo takojšen, hkrati pri uporabi naravnega osvežilca ne boste vdihavali kemikalij, ki so prisotne v kupljenih preparatih, izdelanih v ta namen.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije