Držite se zastavljenega urnika

Pomembno je preprečiti, da se služba raztegne v prosti čas. Uvedite rutino, delajte premore, odklopite se od družabnih medijev.
Fotografija: Strogo ločite delovni čas in čas za vse drugo, kar sicer počnete doma.
Odpri galerijo
Strogo ločite delovni čas in čas za vse drugo, kar sicer počnete doma.

Ste se že navadili na delo od doma, ki se pogosto sprevrže v delo za ves dan? Če se organizirate in ste disciplinirani, ima lahko sprememba tudi presenetljive koristi. Ključno je, da si zastavite redni urnik, pravijo psihologi in poudarjajo že omenjeno – da se lahko domače delo kaj hitro raztegne v prosti čas. Toda podaljševanje delovnega časa ne pomeni, da ste bolj produktivni ali da s tem koristite svojemu duševnemu zdravju. Zato si zastavite delovni urnik in se ga strogo držite. Tudi če to pomeni le, da se od računalnika presedete pred televizor, naj bo jasno določena meja med službenim in zasebnim, pravijo.

Poleg tega ugotovite, kdaj v dnevu ste najbolj produktivni in kdaj izgubite zbranost. Nekateri smo zgodnje ptice, drugi pa nočne sove. Pomaga tudi rutina pred delom – preden se lotite obveznosti, popijte kavo, meditirajte. S tem boste strukturirali svoj dan in lažje preklopili na delovni proces, poleg tega vas bo jasna dnevna časovnica pomirila. Psihologi svetujejo, da se oblecite, kot bi šli v pisarno. Morda je res udobneje v pižami, a z obleko signalizirate možganom, da je čas za zbranost. Delovni proces podpira urejen delovni kotiček: miza naj bo čista, brez nakopičene krame.

Če ne živite sami, postavite jasne meje, da vas ne bodo drugi nenehno prekinjali. Dogovorite se, da določen del dneva ne bo motenj, kosilo umestite v urnik in tisti, ki ga pripravlja, naj to počne tako, da ne moti drugih. Določite tudi čas za klepet in druženje. Ne pozabite na premore. Poleg kosila si vzemite še dva 15-minutna, najbolje je, da imate premor vsi hkrati, če živite sami, pa v tem času poklepetajte s kom po telefonu. A pozor: čas, ki ga prebijete na družabnih medijih, je treba omejiti. Okoli vas
Krajši odmori vam bodo pomagali ohranjati zbranost med delom. FOTOGRAFIJI: Guliver/Getty Images
Krajši odmori vam bodo pomagali ohranjati zbranost med delom. FOTOGRAFIJI: Guliver/Getty Images
ni sodelavcev, ki vam gledajo čez ramo, vse je prepuščeno samodisciplini. Če ga ne potrebujete, med delom odstranite telefon z mize in ugasnite družabna omrežja, že pogledovanje nanje zmanjšuje produktivnost, hkrati se prav zato delovni proces podaljša.
Domačemu delovnemu dnevu naj sledi tudi rutina po delu: tako bo jasno določen prehod v prosti čas, ko se spočijete in sprostite. Lahko vadite jogo ali meditirate, skuhate večerjo, peljete ven psa, berete knjigo ali se po skypu pogovarjate z družino in prijatelji. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije