NA ZDRAVJE

Domači zamrzovalniki bodo spet polni

Da bi preprečili nakup oporečnega mesa, potrošniki vse bolj iščejo zaupanja vredne mesarje, trgovce in kmete, pri katerih nekajkrat na leto kupijo večje količine mesa.
Fotografija: Na vrečko zmeraj napišimo datum zamrzovanja in kaj je v njej. FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Na vrečko zmeraj napišimo datum zamrzovanja in kaj je v njej. FOTO: Guliver/Getty Images

Po klavniški aferi, ki je najprej pretresla poljsko javnost, od tam pa se je skupaj s spornim mesom razširila nad Evropo in pljusknila tudi v Slovenijo, se je najbrž marsikdo začel spraševati, s čim nas pravzaprav hrani živilska industrija. Nazorni prizori bolnih živali, ki so predelane v zrezke in različne mesne izdelke našle pot do potrošnikov, kar kličejo k premisleku, kako si za lastno gospodinjstvo zagotoviti varno, zdravo, neoporečno meso. Tem nekaj tonam iz dotične klavnice se bomo izognili, a najbrž nihče ni tako naiven, da bi verjel, da gre za osamljen primer.


V skrbi za varno hrano gre najbolje tistim, ki so samooskrbni. Če pri zelenjavi to še nekako gre, se pri mesu hitro zatakne. Če nisi kmet, boš lahko redil kvečjemu nekaj kur, pri drugem mesu, gre predvsem za svinjino in govedino, pa se je treba znajti drugače. Najbolje je najti zaupanja vrednega mesarja ali kmeta in meso dosledno kupovati tam, kar prinaša problem skladiščenja svežega mesa, saj ne bomo hodili peš po vsak kilogram posebej, kot iz bližnje trgovine, na primer. Najbolj preprosto ga je zamrzniti, v skrinjo pa lahko damo seveda tudi pripravljene jedi – golaž, na primer, ali polivko za testenine, skuhamo v velikem loncu in ga v posodicah zamrznemo. Zamrzovanje ni samo praktično, je tudi najboljši način za konzerviranje.
Zamrzovanje je odličen način konzerviranja. FOTO: Guliver/Getty Images
Zamrzovanje je odličen način konzerviranja. FOTO: Guliver/Getty Images
Vendar so idealne razmere zanj možne le pri industrijskem načinu pri minus 45 stopinjah. Tako nizke temperature dosegajo s hladnim zrakom, tekočim CO2, tekočim dušikom in tekočim freonom. Nepravilno zamrzovanje in hlajenje pri neustreznih temperaturah lahko privedeta do procesov kvarjenja. Žal domači zamrzovalniki tako nizkih temperatur ne omogočajo, zato ne zagotavljajo brezhibnega zamrzovanja živil. V prvi vrsti so namenjeni le krajšemu času shranjevanja industrijsko zamrznjenih živil. Vedeti namreč moramo, da tudi temperatura, nižja od -30 °C, ne prepreči aktivnosti lipaze, to je encima, ki je odgovoren za nastanek žarkosti maščob. Kljub temu domače zamrzovanje omogoča varno konzerviranje mesa, vendar pod pogojem, da ga uporabimo v kratkem času. Poleg tega moramo res dobro poskrbeti za higieno, ko meso pospravljamo v vrečke, ki jih je najbolje vakuumirati, prav tako je treba na vsak paket zapisati, kaj je v njem in kdaj je bilo meso zamrznjeno. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije