PRED DOPUSTOM

Do konca spuščene rolete privabijo tatove

Objavljeno 19. junij 2019 07.54 | Posodobljeno 19. junij 2019 07.54 | Piše: Jaroslav Jankovič

Pred odhodom na dopust zaprimo okna, izklopimo televizijo, internet ter oddajmo ključ stanovanja zaupnemu prijatelju, nujno izklopimo bojler.

Rolete spustimo le do polovice okna ali pa različno od prostora do prostora. FOTO: Guliver/Getty Images
Na dan odhoda na dopust se običajno znajdemo v časovni stiski, v naglici pa praviloma pozabljamo na ključne stvari. A ko se na avtocesti, kakih sto kilometrov od doma, spomnimo, da nismo izklopili steklokeramične plošče, nas zgrabi panika.
image
GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO Izklopimo varovalke, če nismo izpraznili hladilnika, ga pustimo delovati. FOTO: Guliver/Getty Images

Če nismo pustili ključev zaupanja vrednemu prijatelju ali sosedi, nam ne preostane drugega, kot da se obrnemo. Načrti se podrejo, na zadnjih sedežih jok, spredaj pa zleti tudi kakšna kletvica. Da se izognemo temu, poglejmo, kaj moramo postoriti, preden zaklenemo vrata in sedemo za volan.
 

Izklopimo varovalke


Električna napeljava, če je prav položena in so štedilnik, hladilnik, pečica in drugi porabniki strokovno priklopljeni, sama po sebi ni nevarna. Pa vendar je pametno izklopiti nekaj varovalk. Čeprav nas ne bo le nekaj dni, izklopimo bojler, da ne bo grel vode za nikogar: bojler v kopalnici je velik porabnik električne energije, zato ga ugasnemo, navadno s stikalom pred vhodom v kopalnico, še bolje pa je, če izklopimo varovalko.
image
GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO Gorje nam, če smo pustili prižgano steklokeramično ploščo. FOTO: Guliver/Getty Images

Izklopimo tudi varovalko za električno pečico in steklokeramično, indukcijsko ploščo oziroma štedilnik. Tako se bomo izognili ugibanju, ali smo res ugasnili štedilnik, ker smo pred odhodom otroku pogreli mleko. Izklopimo televizijo in internet: ne le ugasnemo, najbolje je, da izklopimo napajanje za ruter oziroma komunikator za internet in televizijo. To storimo tako, da vtikač televizije in omenjenih naprav izpulimo iz vtičnice. V primeru udara strele se nam lahko zgodi velika škoda, tudi požar.
image
GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO Nujno pred odhodom ugasnimo bojler. FOTO: Guliver/getty Getty Images

Če smo izpraznili hladilnik, hrano pa vzeli s sabo na dopust, lahko v omarici za varovalke izklopimo glavno stikalo, to pomeni vse varovalke, kar je najbolje. Slabost poteze je, da soseda pri morebitnem nujnem vstopu v stanovanje ali zaradi zalivanja rož ne bo mogla prižgati luči. To pomeni, da izklopimo večino varovalk za naštete naprave, luč pa pustimo.
Na balkonu lahko pustimo stojalo za sušenje perila in nekaj oblačil na njem, sosedo pa prosimo, naj ga čez nekaj dni umakne.


Preden zapustimo stanovanje, se prepričajmo, da ne kaplja iz nobene pipe ali priklopne cevi pomivalnega ali pralnega stroja. Zapremo ventila za dovod vode v pralni in pomivalni stroj. Če ne držita, ju je treba zamenjati, saj je v tem primeru v gumijasti dovodni cevi pritisk. Če popusti, bo poplava, nas pa ne bo doma.
 

Rolete do polovice


Zapremo vsa okna in rolete ali žaluzije spustimo, ne do konca, ampak do dveh tretjin, najbolje po prostorih različno. Do konca spuščene rolete namreč privabljajo nepridiprave: to je znak, da nikogar ni doma.
Na balkonu lahko pustimo stojalo za sušenje perila in nekaj oblačil na njem. Sosedo, ki smo ji zaupali ključ, prosimo, naj ga čez nekaj dni umakne in dva dni pozneje spet postavi na balkon.
image
GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO Nobena pipa ne sme kapljati, razen občasnega kapljanja nizkotlačnih pip. FOTO: Guliver/Getty Images

Idealno bi bilo, če bi soseda vsak večer prižgala (in potem še ugasnila) nekaj luči. Če ji je to odveč, in vendar želimo, da gorijo luči, sosedi ali prijatelju preprosto plačamo za oskrbovanje, medtem ko smo na dopustu. Naj nam ne bo žal petdesetaka, saj bo tako stanovanje pod nadzorom. Seveda lahko priklopimo tudi varnostni timer, časovnik, ki bo razsvetljavo prižigal in ugašal ob želenem času.
Tudi če nas ne bo le nekaj dni, izklopimo bojler, da ne bo grel vode za nikogar.


Če smo srečni lastniki psa, a ga ne moremo vzeti s sabo na potovanje, si poiščemo oskrbnika, sprehajalca psa, ki ga bo oskrboval na našem domu. Sprehodil ga bo dvakrat na dan, običajno zjutraj in zvečer, mu dal hrano, sicer pa bo pes čez dan in noč v stanovanju. In ni boljšega varuha, kot je lajajoči pes. 
Deli s prijatelji