NOVA ZELANDIJA

Dežela Gospodarja prstanov in hobitov

Novo Zelandijo sestavljata dva velika otoka, Severni in Južni, ter številni manjši, najbližja celina je Avstralija, južno je Antarktika, severno Nova Kaledonija, Fidži in Tonga; njeno maorsko ime je Aotearoa, Dežela dolgega belega oblaka.
Fotografija: Na plažah se sončijo morski levi.
Odpri galerijo
Na plažah se sončijo morski levi.

Lega bogu za hrbtom je razlog, da je bila Nova Zelandija med zadnjimi večjimi poselitvami človeka, vožnja z letalom, ki iz Evrope traja kakšnih 30 ur, pa še danes ni mačji kašelj.

Vulkanska pokrajina privlači obiskovalce.
Vulkanska pokrajina privlači obiskovalce.

Novo Zelandijo bolj kot po njeni zgodovini in naravnih lepotah poznamo po njenih znanih osebnostih in filmih, ki so jih tam snemali. Na obeh otokih je domači režiser in producent sir Peter Jackson poiskal čudovite naravne lokacije za snemanje dveh trilogij, Gospodar prstanov in Hobit.

Filmsko vasico Hobbiton, ki so jo zgradili blizu mesteca Matamata, so ohranili kot turistično atrakcijo. Tudi druge lokacije snemanja lahko obiskovalec poišče s pomočjo knjige Iana Brodieja in GPS-koordinat. ​No, tudi novozelandski igralci niso od muh: oskarja sta dobila Anna Paquin v filmu Klavir in Russell Crowe v filmu Gladiator.

Hiše menjajo lastnike in lokacije. FOTOGRAFIJE: Ana in Vane D. Fortič
Hiše menjajo lastnike in lokacije. FOTOGRAFIJE: Ana in Vane D. Fortič

Najbolj so Novozelandci seveda ponosni na svoje športne junake, predvsem na člane državne reprezentance v ragbiju. All Blacks, kot se imenujejo, pred tekmo zapojejo in zaplešejo bojni ples haka – morda tako zmedejo nasprotnike, da so že 130 let v svetovnem vrhu. Alpinistična legenda, prvopristopnik na najvišji gori sveta Everest, sir Edmund Hillary, je upodobljen na bankovcu za pet novozelandskih dolarjev (en novozelandski dolar je 0,6 evra).

Zgodovinarji domnevajo, da so Novo Zelandijo začeli poseljevati polinezijski predniki Maorov med letoma 1000 in 1200. Takrat na Novi Zelandiji, razen nekaterih vrst netopirjev, ni živel noben kopenski sesalec. Dežela je bila kraljestvo ptic, samo endemičnih vrst je kar 72. Največja, že izumrla hodeča ptica, je bila moa. Zrasla je do tri metre in pol višine in tehtala do 240 kilogramov.


Maori niso poznali ne kovin ne pisave. Okrasne in religiozne rezbarije so delali s kamnitimi orodji, izročilo se je prenašalo s pripovedovanjem zgodb, petjem in plesom. Telo so si od nekdaj krasili s tetoviranjem. Letu 1840 je v zaliv Bay of Islands na Severnem otoku priplula ladja častnika britanske kraljeve mornarice Williama Hobsona z nalogo, da kolonizira Novo Zelandijo ter poišče primeren kraj za glavno mesto. To je bilo najprej Auckland, leta 1865 pa je glavno mesto postal Wellington.

Nova Zelandija je parlamentarna demokracija in ustavna monarhija s kraljico Elizabeto II. Britanska, ki jo zastopa generalna guvernerka Patsy Reddy. Razmerja med Združenim kraljestvom in Novo Zelandijo so že od začetka precej nedorečena, danes zelo ohlapna. Za svoj simbol pogosto uporabljajo ptiča kivi in tudi prebivalci, ki jih je 4,8 milijona, se sami radi poimenujejo tako. Novozelandke so kot prve ženske na svetu leta 1893 dobile volilno pravico, 2003. so legalizirali prostitucijo.


Krasna izbira za potovanje na Novi Zelandiji je nakup rabljenega karavana ali kombija, preurejenega za bivanje. Kiviji za počitnikovanje tudi sami uporabljajo podobno prevozno bivalna sredstva, avtodome, predelane avtobuse. Življenje Novozelandcev je sproščeno in pozitivno. Ljudje se tujcu nasmejijo, pozdravijo, hitro se zapletejo v pogovor. So odprti in ustrežljivi, vljudni in prijazni. Mnogi poznajo Slovenijo in so navdušeni nad njo.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije