Dajejo energijo, blažijo stres

Večje potrebe po vitaminih skupine B imajo vrhunski športniki, nosečnice in starostniki, pri katerih je absorpcija nekaterih vitaminov manj učinkovita.
Fotografija: Vitamine skupine B najdemo tudi v živilih živalskega izvora. FOTOGRAFIJE: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Vitamine skupine B najdemo tudi v živilih živalskega izvora. FOTOGRAFIJE: Guliver/Getty Images

Za zdrav organizem je nepogrešljiva skupina vitaminov, ki se imenuje B-kompleks. Nujno jo potrebujemo pri celični presnovi in celičnem dihanju, pri pretvarjanju zaužitih hranil v energijo in pri prenosih živčnih celic, njen učinek pa najbolj opazimo na razpoloženju: ob zadostnem vnosu B-kompleksa smo polni energije, proizvajamo hormon sreče in se uspešneje spopadamo z neprizanesljivim tempom življenja.

»Med vitamine skupine B spada 8 vodotopnih vitaminov (B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12), ki igrajo pomembno vlogo v celičnem metabolizmu. Gre za kemijsko raznolike spojine, vendar se pogosto pojavljajo skupaj, v različnih kombinacijah, v istih živilih. Telo jih dobi iz prehrane,« pojasnjuje Nina Zupanič, mag. mol. bio., z Inštituta za nutricionistiko. »Dobri viri vitaminov B so stročnice, polnozrnata žita, zelena zelenjava in živila živalskega izvora. Za človeka uporaben B12 najdemo samo v živilih živalskega izvora, zato je pri veganih njegovo dodajanje nujno. Vitamini B-kompleksa se slabo shranjujejo, saj so vodotopni, zato se presežki izločajo z urinom.
Pri zdravih posameznikih dodajanje B-kompleksa praviloma ni potrebno.
Pri zdravih posameznikih dodajanje B-kompleksa praviloma ni potrebno.

« Pomanjkanje različnih B-vitaminov se kaže različno. Kot rečeno, nas B-kompleks podpira v napornih in stresnih obdobjih, več pa ga potrebujejo kadilci, ženske, ki uporabljajo kontracepcijske tablete, tisti, ki pogosto uživajo alkohol, kavo in pravi čaj, ter tisti, ki imajo težave s spanjem. Pomanjkanje vitamina B1 lahko, denimo, povzroča tudi bolezen beriberi, ki prizadene živčni sistem, pomanjkanje številnih B-vitaminov vodi v dermatitis in druge težave s kožo, medtem ko pomanjkanje B9 oziroma folne kisline in B12 povzroča anemijo. Folna kislina je prav tako nepogrešljiva pri nosečnicah, saj preprečuje motnje v otrokovem razvoju. »Dodajanje vitaminov skupine B pri zdravih odraslih posameznikih ob pestri, mešani prehrani ni potrebno, z izjemo dodajanja folne kisline pri nosečnicah in B12 pri veganih,« nadaljuje sogovornica. »Nekoliko večje potrebe po B-vitaminih imajo vrhunski športniki in starostniki, pri katerih je absorpcija nekaterih vitaminov manj učinkovita. Sicer pa telo vitamine skupine B shranjuje le v manjši meri, saj se presežki zaradi vodotopnosti izločajo iz telesa.«

Kljub temu lahko s prehranskimi dopolnili zaužijemo preveč vitaminov B3, B6 in folne kisline, sklene Zupaničeva: »Za preostale vitamine skupine B zgornja meja ni bila določena in stranski učinki pri prekomernem uživanju niso bili zaznani. Stranski učinki prekomernega uživanja folne kisline se kažejo podobno kot pomanjkanje B12, kar lahko vodi v dolgotrajne nevrološke težave. Stranski učinki B3 in B6 se kažejo kot slabost, bruhanje in težave z jetri in nevrološke težave. S hrano pa ne moremo zaužiti preveč vitaminov skupine B.«
Folna kislina preprečuje okvare pri otroku.
Folna kislina preprečuje okvare pri otroku.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije