DOMAČI LJUBLJENČKI

Da ne bo mladičkov

Kastracija psov in sterilizacija psic se že nekaj let rutinsko opravljata pri živalih, ki jih lastniki ne želijo pariti; poseg poteka v splošni anesteziji.
Fotografija: Po posegu morajo nositi zaščitni ovratnik. Foto: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Po posegu morajo nositi zaščitni ovratnik. Foto: Guliver/Getty Images

Sterilizacija in kastracija se že dolgo priporočata za preprečevanje neželene brejosti pri psih. Pri sterilizaciji poseg poteka v trebušni votlini, kjer odstranimo jajčnike, lahko pa tudi maternico. Pri kastraciji odstranimo moda iz mošnje in v trebuh ne posegamo. V zavetiščih oddane živali morajo biti sterilizirane oziroma kastrirane, saj se tako poskuša zmanjšati število mladičev.

Prednosti posega

V prvi vrsti poskrbimo za preprečitev neželene brejosti, saj se nevšečnost zgodi mimogrede. Psica lahko pobegne s samcem, samec lahko preskoči ograjo, zbeži od lastnika itd. Nekateri samci in samice so zelo dominantni, pomaga jim lahko že šolanje, jih pa tudi iz šole občasno napotijo na poseg. S posegom preprečimo možnost tumorjev na jajčnikih, maternici in modih. Preprečimo tudi pojav gnojnega vnetja maternice, ki je pri psičkah lahko zelo nevarno in v nekaterih primerih usodno. S sterilizacijo preprečimo navidezno brejost in vnetje mlečnih žlez po gonitvi, ki nagaja kar več psičkam. Pri samčkih preprečimo benigno hiperplazijo prostate, ki se kaže s povečano prostato in krvavim urinom.

Slaba stran

Po posegu se metabolizem telesa nekoliko upočasni, zato se psi poredijo. Treba je paziti na prehrano in skrbeti za dovolj gibanja. Poleg tega so v nedavni študiji opazili nekoliko večjo pojavnost nekaterih tumorjev pri steriliziranih in kastriranih psih. Pri študiji, v kateri so pregledovali zlate prinašalce s pretrganimi kolenskimi vezmi, so ugotovili, da je pogostnost strganja vezi precej večja pri tistih, ki so bili operirani zgodaj. Hkrati so ugotovili še, da so se težave s sklepi v večji meri pojavile pri tistih, ki so imeli poseg mlajši od šestih mesecev. Pri nekaterih psičkah se lahko pojavi inkontinenca.

Postopek posega

Psa zjutraj teščega pripeljemo v ambulanto, kjer ga veterinar najprej temeljito pregleda in se odloči za primerne sedative. Kužka pustimo v ambulanti. Po pomirjevalu dobi intravenski kanal, obrijejo mu kirurško polje. Ko ga uvedejo v splošno anestezijo, opravijo poseg sterilizacije ali kastracije. Ko se zbudi, nekaj ur počaka v ambulanti, kjer dobi protibolečinska zdravila in infuzijo. Popoldne gre domov z zaščitnim ovratnikom, da ne more zlizati kirurške rane. Šiv odstranimo po desetih dneh.

*Anja Paternost je dr. vet. med. iz Veterinarske ambulante JANG, Novo mesto, tel.: 07/3341-080, www.jangvet.si

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije