DOMAČE ŽIVALI

Crkljanje jih pomiri

Lastniki domačih živali se večkrat znajdemo v situaciji, ko poskušamo svojega ljubljenčka pomiriti; poleg famacevtskih pripravkov je učinkovita tudi naravna pomoč.
Fotografija: Mačke se odzovejo na mačjo meto, ko dosežejo spolno zrelost.
Odpri galerijo
Mačke se odzovejo na mačjo meto, ko dosežejo spolno zrelost.

Ljudje dobro vemo, kaj nam je storiti, če se želimo pomiriti. Nekateri gremo na sprehod, drugi si privoščijo kaj sladkega, tretji dolgo kopel. Na naše počutje vplivajo hrana, pijača, prehranski dodatki in vonjave. Podobno bi lahko trdili za naše hišne ljubljenčke. A težava je v tem, da področje sproščanja živali ni prav dobro raziskano.
Mačke se odzovejo na mačjo meto, ko dosežejo spolno zrelost.
Mačke se odzovejo na mačjo meto, ko dosežejo spolno zrelost.

Sicer obstaja nekaj učinkovin, katerih delovanje je zdravstveno dokazano, a za številne ne moremo trditi, da delujejo. Po učinkovinah za sproščanje segamo, kadar vemo, da je pred živaljo stresna izkušnja – na primer pokanje pirotehnike v prazničnem času, mogoče predaja živali v varstvo, prihod novega družinskega člana ali smrt v družini.
Zeli za pomirjanje uporabimo pred obiskom veterinarja.
Zeli za pomirjanje uporabimo pred obiskom veterinarja.

Seveda je paleta situacij, v katerih lahko ljubljenček doživi strah, bistveno večja. Za umirjanje živali lahko uporabimo tudi naravne in doma izdelane pripravke.
 

Nosilci sporočil


Feromoni so učinkovine, ki služijo komunikaciji med predstavniki iste vrste. Uporabljajo jih rastline, živali pa tudi ljudje. Feromoni niso vonjave, so nosilci sporočil, ki so še posebno učinkoviti pri sesalcih, medtem ko pri ptičih vonjanje ni tako razvito. Znanstveno je dokazano, da lahko s feromoni pomirjamo mačke in pse.
Papige lahko umirimo s pasijonko. FOTOGRAFIJE: Guliver/Getty Images
Papige lahko umirimo s pasijonko. FOTOGRAFIJE: Guliver/Getty Images

Pri slednjih odlično učinkuje hormon DAP, ki ga izločajo doječe psice na predelu mlečnih žlez. Učinkovit je v 80 odstotkih primerov tudi pri odraslih psih. Na prodaj je v obliki pršil, ogrlic in vlažnih robčkov. Nekaj podobnega se dobi tudi za mačke, učinkovitost je kar 90-odstotna. Delovati začnejo v tednu dni in držijo približno mesec in pol.

Kot priboljške ali prehranske dodatke postrežemo B-vitamine in nutracevtike, slednji so biološko aktivni izdelki, ki so jim dodali zdravilne sestavine. V to skupino uvrščamo L- triptofan, L-teanin, melatonin in alfakazozepin. Vse omenjene snovi sproščajo živali in jim zagotavljajo bolj mirno in zadovoljno bivanje.
 

Zdravilna zelišča


Kadar segamo po zeliščih, moramo biti previdni, saj določene sorte rastlin na nekatere vrste živali delujejo kot pomirjevalo, a so hkrati zelo škodljive za njihovo zdravje. Preden se odločimo za uporabo zelišč, se moramo nujno pogovoriti z veterinarjem. Previdni moramo biti pri uporabi eteričnih olj, za pse je bolje uporabljati hidrosole, ostanke pri pripravi eteričnih olj, ki so manj koncentrirani in zato varnejši za uporabo na živalih.

Za mačke so eterična olja neprimerna, njihova uporaba lahko povzroči smrt; raje uporabimo posušene zdravilne rastline, ki jih damo v odporno vrečko iz blaga, ki jo lahko grizejo, ne morejo pa je raztrgati. Za pomirjanje psov se uporabljajo eterična olja virginijske čeladnice, rudbekije, pasijonke in navadne melise, delujejo tudi hidrosoli sivke in kamilice. Šentjanževka koristi psom, ki se bojijo grmenja in ognjemetov.

Mačke pomirja mačja meta, ki vsebuje učinkovino nepetalakton. Mačka se ob stiku z njo začne oglašati, sliniti, jo žveči, liže in se ob njo drgne. Tako vedenje traja približno 10 minut, nato je mačka približno pol ure imuna proti učinku zeli. Za njo sta občutljivi približno dve tretjini mačk, gre za genetsko pogojenost. Deluje na mačke, starejše od šestih mesecev. Mačjo meto damo živali približno 15 minut pred stresnim dogodkom, denimo obiskom veterinarja, vožnjo z avtomobilom ali če doma pripravimo zabavo. Podoben učinek ima tudi tatarsko kosteničevje.

Kunci, zajci, morski prašički, činčile in drugi glodavci se pomirijo, če jim postrežemo svežo ali sušeno kamilico, predvsem pa oves ali ovseno slamo. Cvetovi kamilice in sivke ter listi pasijonke delujejo pomirjevalno na papige. Pasijonka deluje zelo močno, zato jo uporabljamo le pri hiperaktivnih papigah, pri takih, ki si pulijo perje ali imajo druge kompulzivne vedenjske vzorce.


Med zelo učinkovite načine pomirjanja hišnih ljubljenčkov spadajo tudi igranje, masaža, crkljanje in celo akupunktura. Nekateri za pomirjanje psov uporabljajo posebne oprijete majice (tundershirt), a ne delujejo pri vseh. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije