Brezplačno do gora in vzdolž obale

V prizadevanjih za trajnostni turizem se lahko z jeseniške železniške postaje brezplačno odpeljemo do dolin Vrata, Krma in Kranjske Gore; poleti brezplačna ladijska linija med obalnimi mesti.
Fotografija: Z jeseniške železniške postaje se lahko trajnostno in brezplačno pripeljete do vznožja gora. FOTO: Planinski Muzej Mojstrana
Odpri galerijo
Z jeseniške železniške postaje se lahko trajnostno in brezplačno pripeljete do vznožja gora. FOTO: Planinski Muzej Mojstrana

V turizmu je vse več govora o trajnostnem in zelenem pristopu, a besede žal vse prepogosto ne postanejo dejanja. Očitno sta naša zavest o pomembnosti ohranjanja narave tudi za zanamce in želja po neokrnjenosti naravnih danosti slovenske dežele vendarle dovolj močni, da sta v osrčju naših julijskih vršacev ter koščku slovenskega Jadrana zdaj startala projekta, ki nam po novem omogočata, da se v gore odpravimo povsem trajnostno, podobno zeleno ozaveščeno pa se bomo lahko potikali tudi med našimi obalnimi mesteci. Še več, ne le trajnostno, tudi povsem brezplačno!
Ledeniška dolina Krma je čarobna v vseh letnih časih. FOTO: Grejak/Getty Images
Ledeniška dolina Krma je čarobna v vseh letnih časih. FOTO: Grejak/Getty Images

Si želite to poletje poiskati izvir Triglavske Bistrice in naredili selfie pod Severno steno Triglava? Se morda sprehoditi po grbinastih travnikih najdaljše izmed treh triglavskih ledeniških dolin, po dolini Krma, ki jo objemajo gorske lepotice, kot sta Rjavina in Debela peč? Ali pa v muzejskih hišah Gornjesavskega muzeja Jesenice odstreti zaveso z naše zgodovine? Nič lažjega, le željo in čas morate imeti, za prevoz pa bodo poskrbeli v Slovenskem planinskem muzeju Mojstrana.

Tam se namreč še kako dobro zavedajo vplivov podnebnih sprememb na naše okolje, zato so s partnerji v okviru projekta Obisk gora v času podnebnih sprememb uvedli brezplačne prevoze med Jesenicami in Aljaževim domom v Vratih, Jesenicami in Kovinarsko kočo v Krmi ter med muzeji na relaciji Jesenice in Kranjska Gora. Prevozi z e-avtomobilom so brezplačni, potrebna pa je predhodna rezervacija.


Le v primeru, da boste skakali med muzeji, je predpogoj za zastonj vožnjo nakup vsaj ene muzejske vstopnice. Največji ljubitelji zgodovine se lahko odločite za skupno vstopnico za vse štiri zbirke (Slovenski planinski muzej, Muzej Kranjska Gora, Muzej delavske kulture Jesenice, Muzej Kosova graščina Jesenice). Da bo obisk povsem trajnosten – in vam bo prihranjen napor vožnje –, se lahko do Jesenic podate z vlakom, saj električni avtomobil pobira napovedane potnike tik ob železniški postaji. Prevoze v gorsko dolino Vrata izvajajo od torkih in četrtkih, v dolino Krme vozijo vsako sredo, brezplačen sprehod med muzeji pa je na voljo ob petkih in sobotah. V vseh primerih se lahko odločite za izstop v Mojstrani pri Planinskem muzeju.

Prevoz si zagotovite z rezervacijo na spletni strani planinskega muzeja, pri kateri izberete dan in uro prevoza.
Trajnostno in brezplačno bomo gore (vsaj za zdaj) lahko obiskovali do konca oktobra, ko se izteče omenjeni projekt. Naše obalne bisere pa bomo v podobnem zelenem duhu lahko brezplačno raziskovali do konca septembra. S koncem junija bo stekel trajnostno obarvan projekt, v okviru katerega bo med poletno sezono vse konce tedna obalna mesta Ankaran, Koper, Izolo in Piran povezovala brezplačna ladjica, in sicer vsako soboto in nedeljo dvakrat dopoldne in dvakrat popoldne.


Vozila bo po določenem urniku med 8. in 20. uro, delovala pa bo brez rezervacij, po principu kdor prvi pride, prvi melje. In ker skoraj ni prijetnejšega od raziskovanja skritih kotičkov na kolesu, je ladja opremljena s petimi nosilci za kolesa. Najprej ogledovanje naše obale z morja, nato pa se v notranjost Istre zapodite na kolesu. Čudovit dan je zagotovljen. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije