BOŽIČNA ZVEZDA

Božična zvezda ne mara prepiha

Da bi vaša božična zvezda res lepo uspevala, z njo okrasite vzhodni del doma in je ne postavljajte v bližino radiatorjev.
Fotografija: Rada ima svetlobo, a ne mara neposrednega sonca. Fotografije: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Rada ima svetlobo, a ne mara neposrednega sonca. Fotografije: Guliver/Getty Images

Božična zvezda je lončnica, brez katere za mnoge ni pravih božično-novoletnih praznikov. Prihaja iz Mehike, kjer v naravi raste kot grm in v višino lahko doseže pet metrov. Iz njene domovine izhaja tudi legenda, po kateri svoje rdeče listke odpre na božič kot prekrasno darilo detetu v jaslicah, zato jo nekateri imenujejo cvet svete noči.

Prija ji škropljenje listkov.
Prija ji škropljenje listkov.
Že desetletja velja za najbolj priljubljeno lončnico decembrskih praznikov, je pa dokaj občutljiva in uspeva le v primernih razmerah. Najbolj je občutljiva za hitre temperaturne spremembe, zanjo je lahko usodna že pot od cvetličarne do doma. Zlasti če so zunanje temperature izjemno nizke, je njena dobra zaščita pred mrazom prvi korak do uspešnega gojenja. Pri nakupu velja pozornost nameniti videzu listov, ti morajo biti čvrsti in pravilne oblike.

Uspeva na zmernih temperaturah, zato je ne postavljajte v bližino radiatorjev ali drugih grelnih teles, prav tako ne na prepišna mesta. Najbolj ji odgovarja temperatura od 15 do 21 stopinj Celzija, ponoči okoli 12 stopinj, zato jo je čez noč pametno prestaviti v hladnejši del doma.

Zahteva redno zalivanje, a le ko se zemlja nekoliko osuši. Prija ji vsakodnevno škropljenje z vodo, ostanek vode po zalivanju odlijemo iz podstavka.

Je strupena?

Božična zvezda ima rada svetlobo in najbolje uspeva na oknih, obrnjenih proti vzhodu, zahodu ter jugu. Okna na severni strani ji zaradi pomanjkanja svetlobe ne odgovarjajo, prav tako ne sme biti izpostavljena neposrednim sončnim žarkom.

Če postanejo listi rumeni, se sušijo ter odpadajo, lončnici najbrž ne odgovarja temperatura ali postavitev. Morda je kriv prepih, ki ga ta rastlina ne prenaša, ali pa ste pretiravali z zalivanjem.

Božična zvezda zažari čez praznike.
Božična zvezda zažari čez praznike.
»V rodu Euphorbia, kamor spada, je nekaj zelo strupenih rastlin, a v nasprotju s splošnim prepričanjem božična zvezda s tega vidika ni nevarna,« je povedala Melissa Conrad Stöppler, ameriška patologinja s področja eksperimentalne in molekularne patologije. Po njenih besedah bi morali za zastrupitev pojesti 600 listkov, zaradi neprijetnega okusa pa je le malo verjetnosti, da bi jih kdo zaužil toliko. »Mnogi so prepričani, da je božična zvezda strupena, vendar v resnici ni škodljiva. Ob zaužitju majhnega koščka ni nikakršnih simptomov. Največje tveganje, zlasti pri otrocih, je v tem primeru zadušitev, ob res velikih zaužitih količinah pa se pojavijo bolečine v trebuhu ter bruhanje,« navajajo strokovnjaki s centra za zastrupitve Northen New England.

Njen sok ob stiku s kožo pri alergičnih na lateks povzroči alergijski odziv, v tem primeru pomaga spiranje kože z milom in vodo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije