OPTIKA

Boljši časi za slovensko podeželje

Objavljeno 22. avgust 2019 21.53 | Posodobljeno 22. avgust 2019 21.53 | Piše: S. I.

Povezalo ga bo 6000 kilometrov širokopasovnega optičnega omrežja; 200-milijonska investicija v gigabitno omrežje za več kot 233.000 priključkov.

Javne predstavitve v Šentilju se je udeležilo veliko domačinov in gostov. FOTO: Mediaspeed.net
Družba Rune Enia, d. o. o., je nedavno v Šentilju predstavila projekt izgradnje širokopasovnega optičnega omrežja na slovenskem podeželju, ki bo končnim uporabnikom omogočalo hitrosti prenosa do 10 Gb/s. Gradnja bo trajala tri leta in bo zajela približno tretjino gospodinjstev v Sloveniji, ki prostorsko gledano pokrivajo kar 70 odstotkov ozemlja. V tem času bo Rune Enia slovensko podeželje povezala z več kot šest tisoč kilometri medkrajevnega širokopasovnega optičnega omrežja.

Največja tuja investicija

»Projekt Rune je doslej največja neposredna tuja investicija v izgradnjo odprtega širokopasovnega optičnega omrežja v Sloveniji. Kar je še bolj pomembno, projekt se bo izvajal na območjih redke poseljenosti, torej na slovenskem podeželju, kjer do sedaj ni bilo komercialnega interesa slovenskih infrastrukturnih operaterjev in zaradi tega takšna infrastruktura ni bila dosegljiva večini gospodinjstev in pravnim osebam zunaj mestnih središč. Zaradi izjemno velikega vpliva investicij v širokopasovno infrastrukturo na gospodarski in družbeni razvoj se je v Sloveniji zaradi pomanjkanja investicij na podeželju v preteklih letih poglabljal razvojni in digitalizacijski razkorak med mesti in podeželjem,« je pojasnil Goran Živec, direktor družbe Rune​ Enia.
233.000 priključkov bo dobilo hitrejši internet.

image
Goran Živec, direktor družbe Rune Enia FOTO: Mediaspeed.net

»Digitalni razvoj urbanih in podeželskih okolij je ključen za prihodnji razvoj Evrope, ki mora v digitalni korak s časom. Tega se zaveda tudi Evropska komisija, ki je leta 2016 sprejela evropsko strategijo za t. i. gigabitno družbo do leta 2025 ter z njo določila vizijo Evrope, v kateri razpoložljivost in uporaba visoko zmogljivih omrežij omogočata nadaljnji razvoj celotnega enotnega digitalnega trga. Smele načrte je podprla z več pobudami in finančnimi mehanizmi za države in podjetja (Wifi4EU, sklad Connecting Europe Broadband, Connecting Europe Facility), krepitev povezljivosti pa je tudi eden izmed osrednjih elementov proračuna EU za 2021–2027. Veseli me, da je vse več projektov, ki s podporo Evropske unije uspešno stopajo po poti do cilja – do leta 2025 omogočiti prav vsem evropskim gospodinjstvom dostop do priključkov s hitrostmi vsaj 100 Mb/s,« je dodal vodja predstavništva Evropske komisije v Sloveniji Zoran Stančič.

V občinah zadovoljni

Kakor je poudaril šentiljski župan Štefan Žvab, je »širokopasovno omrežje za vse podeželske občine izredno pomembno za razvoj redkeje poseljenih območij. Predstavlja namreč vsakodnevno in nenehno potrebo naših ljudi, mladih v šolah in na fakultetah, podjetnikov za delovanje gospodarskih subjektov pa tudi starejših za preživljanje njihovega časa. V šentiljski občini smo potrebo po takšnem omrežju zaznali že pred precej časa. V občinah takšnega projekta zagotovo finančno nismo sposobni podpreti, zato smo izjemno veseli, da je podjetniška iniciativa našla interes in navsezadnje tudi sredstva, da bo projekt lahko uresničen.«
Digitalni razvoj urbanih in podeželskih okolij je ključen za razvoj Evrope.

Državni sekretar na ministrstvu za javno upravo Leon Behin pa je povedal, da smo si v Sloveniji zastavili ambiciozen cilj, da bomo 96 odstotkom gospodinjstev do leta 2020 zagotovili širokopasovni dostop do interneta. Izrazil je zadovoljstvo nad veliko finančno udeležbo zasebnih investitorjev in povečanjem konkurence pri izgradnji širokopasovnega dostopa do interneta. Gradnja optičnega omrežja po njegovih besedah pomeni novo prelomnico, saj bo zmogljivejši internet dobilo kar 233.000 gospodinjstev in podjetij na podeželskih območjih. Pričakuje, da bo taka infrastruktura bistveno pripomogla k zmanjšanju razvojnega razkoraka med različnimi območji Slovenije pa tudi znotraj EU. 
Deli s prijatelji