Bodo psi izvohali koronavirus?

Izkazali so se že pri številnih drugih obolenjih, tokrat bi lahko imeli ključno vlogo pri zaznavanju kužnih potnikov na letališčih.
Fotografija: Pasjemu smrčku nič ne uide, niti bolezen. FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Pasjemu smrčku nič ne uide, niti bolezen. FOTO: Guliver/Getty Images

Pasji voh je neverjetno oster in natančen, zaznava tisto, česar človeški nos nikakor ne zmore. Tudi bolezen? Številni poskusi v preteklosti so nakazovali, da bi lahko zaznavali spremenjena telesna stanja, vsako namreč oddaja svoj vonj, trenutno pa so strokovnjaki osredotočeni na iskanje znanilcev ta hip najhujšega sovražnika človeštva, novega koronavirusa.


Britanski znanstveniki iz organizacije Medical Detection Dogs so združili moči s strokovnjaki z londonske fakultete za higieno in tropsko medicino ter univerze v Durhamu in začeli raziskovati pasjo sposobnost, da neinvazivno postavi diagnozo covida-19. Pričakujejo, da bodo lahko zanesljive izsledke ponudili že v šestih tednih. O uspehu ne dvomijo, ne nazadnje so v preteklosti že potrdili, da je natančne noske mogoče izuriti, da iz vzorcev bolnikov zaznavajo raka, parkinsonovo bolezen in bakterijske okužbe, psi pa zaznavajo tudi spremembo telesne temperature.

Raziskovanje je izjemno tvegano, kajti tegoba, s katero se trenutno spopada ves svet, je skrajno nalezljiva, zato si strokovnjaki prizadevajo varno ujeti vonj virusa pri bolnikih in ga posredovati psom. Le tako bodo ti lahko zaznali SARS-CoV-2 še pred pojavom simptomov pri človeku in pripomogli k pravočasni izolaciji posameznika, zdravniki pa bi tako občutno zmanjšali obseg klasičnega testiranja.


Psi z veliko natančnostjo zaznavajo predvsem malarijo, povedo strokovnjaki, ki so polni upanja tudi med zdajšnjim zdravstvenim preplahom. Če bi se naši štirinožni prijatelji izkazali še na tem področju, bi jih lahko zaposlili na letališčih, kjer bi hitro izvohljali morebitne prenašalce virusa in tako pomagali preprečiti tako strahoten izbruh, kakršnemu smo priča letos. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije