RETRO SLOG

Barve za toplino doma

V manjših stanovanjih je treba paziti, katero barvo izbrati in katero steno pobarvati; videz popestrijo moderni kosi v retro slogu.
Fotografija: Kuhinja se konča s kotičkom za druženje.
Odpri galerijo
Kuhinja se konča s kotičkom za druženje.

Starejši ko sem, bolj mi ugaja biti več doma, tudi zato, ker mi ni vseeno, kakšna je moja kultura bivanja: kako je urejen moj dom, kakšni materiali so v stanovanju, kakšne barve in detajli. Brez dvoma sem estet, to ve vsak, ki me pozna. Lani sem se iz dvosobnega stanovanja preselil v enosobno, manjša kvadratura me ni motila, nekoč sem že živel v enosobnem stanovanju in sem bil povsem zadovoljen. Fino pa je, da ima stanovanje balkon, četudi manjši, da lahko zadihaš svež zrak, okna so za to pač premalo.


Komaj sem čakal, da sem začel preurejati novo stanovanje. Odločil sem se namreč, da ga v celoti prenovim. Nova kopalnica, nova kuhinja, nova tla, nove barve, nova garderobna omara, stanovanje je že imelo nova okna in protivlomna vhodna vrata. Sprva sem hotel črno kuhinjo, temnejšo kopalnico, črne ploščice po tleh v kuhinji in predsobi, a sem si premislil, saj imam vseeno rad več beline, a tudi barvne stene. Belo stanovanje kot ideja mi je všeč, a da ne bi imel vsaj dveh barvnih sten v stanovanju, to pač ne. Je pa treba v manjših prostorih paziti, katero steno pobarvati in v kakšno barvo, da ga ne bi optično pomanjšali.

Modre in rjave

Zamolklo modro sem izbral zaradi spominjanja na morje, sivo rjavo zaradi primerjave z zemljo. To sta zame barvi, ki pomirjata, v toplem domu (po angleško cosy) ne prenesem kričečih barv. Vse preostalo je belina. Klasičen parket (oblika ribje kosti) je zame še vedno nuja, vsaj v dnevno-spalnem prostoru, medtem ko se mi zdijo za kuhinjo in seveda kopalnico primernejše ploščice. Moja manjša kopalnica je prenesla dvoje različnih ploščic, več bi bilo prekruto. In veliko beline, da je videti večja, detajli so leseni, kot tudi v dnevno-spalnem delu. To je vpliv skandinavskega dizajna, ki vključuje veliko lesa, bele in tudi črne barve.
V kuhinji, ki se konča z manjšim balkonom in ima malenkost nevsakdanji tloris, je tudi manjši salon z vplivi Maroka, ki ga obožujem. Torej barve, svečniki, mizica, tabureji in blazine. To je toplejši del kuhinje in prostor za druženje s prijatelji.

Izbrane slike, posebni kosi

Glede na to, da imam rad retro slog, mi je malo žal, da v stanovanju nimam starejših kosov, imam pa nekaj novih, a spominjajo na retro slog sedemdesetih let minulega stoletja. Recimo mizico v salonu in mini tabure v dnevnem delu. Na stenah so večinoma originalne slike slovenskih avtorjev, v predsobi je zanimivost stena s kaširanimi razglednicami, ki me spominjajo na popotovanja po svetu. Predmeti, ki dajejo pečat podobi stanovanja, so še pozlačena lobanja in svečnik (oboje Diesel Living), pa mini zbirka avtomobilčkov z vsega sveta, malo večji primerek srebrnega avtostarostnika mercedes-benz, svečniki na stenah ter leseni roloji v spalnem delu. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije