Cimet proti moljem in za dišeči dom (NASVETI)

Cimet je začimba, ki oplemeniti prenekatero jed ali pijačo, a njegova uporabnost se tu ne konča.
Fotografija: Mravlje in molji ne marajo vonja po cimetu. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Mravlje in molji ne marajo vonja po cimetu. FOTO: Thinkstock

Kompot, kuhano vino, jabolčni zavitek in še bi lahko naštevali jedi ter pijače, ki so prav po zaslugi cimeta tako okusne. A ta je več kot začimba. Uporaben je še na številne, manj znane načine. Kaj vse še zmore?

Odišavi prostore

Iz njega je mogoče pripraviti učinkovit in dišeč osvežilec zraka. Litru vode dodajte na rezine narezane pomarančo, štiri palčke cimeta, peščico brusnic in vse skupaj do vretja segrevajte na štedilniku, nato pa uživajte v vonju dišeče pare, ki bo napolnila dom.

Kot dišavo za prostore lahko cimet uporabite še drugače: na obod sveče z elastiko pritrdite cimetove palčke. Med gorenjem se bodo segrele in tople sproščale prijetno aromo.

Prežene molje

Vsi vemo, da molji ne marajo vonja sivke, a tudi tisti, ki ga oddaja cimet, jim ni po volji. Če boste v platneno vrečko položili nekaj cimetovih palčk ter vejic rožmarina, to pa postavili v omaro, se bodo neljubi gostje poslovili od vas ter vaših oblačil.

Odganja mravlje

Mravlje sovražijo cimet in se mu izogibajo v velikem loku, zato po poteh in površinah, kjer se zadržujejo, posujte cimet in se znebite neljubih obiskovalcev.

Za dišečo kuhinjo

Po pripravi rib, jedi s čebulo ali z drugimi sestavinami močnega vonja v kuhinji ostane neprijeten vonj. Hitro ga lahko premagate tako, da na velik pekač posujete cimet v prahu in ga v pečici približno eno uro segrevate pri temperaturi 120 stopinj Celzija. Še tako močne in trdovratne arome se bodo umaknile prijetni dišavni noti priljubljene začimbe.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije