VRT

Buče v skladišču

Pozno jeseni jih poberemo z vrta in spravimo v klet ali drug primeren prostor. Pomembno je, da skladiščimo zdrave, nepoškodovane in dozorele plodove, prostor pa mora biti primerno hladen in zračen.
Fotografija: Različne sorte se lahko skladiščijo od dveh do šestih mesecev. FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Različne sorte se lahko skladiščijo od dveh do šestih mesecev. FOTO: Guliver/Getty Images

Sezona buč se z jesenjo še zdaleč ne konča, prav nasprotno, šele začenja se. Vso zimo bomo lahko na tržnici in v živilskih trgovinah kupovali buče najrazličnejših sort, barv, velikosti in oblik, kdor pa jih je pridelal na svojem vrtu, jih bo moral nekako skladiščiti, če želi, da se bodo ohranile pozno v zimo, če ne celo v pomlad.

Buče so med zadnjimi vrtninami, ki jih pobiramo z vrta. FOTO: Guliver/Getty Images
Buče so med zadnjimi vrtninami, ki jih pobiramo z vrta. FOTO: Guliver/Getty Images
Praviloma bodo v primernem prostoru ohranile svežino približno dva do tri mesece, lahko celo do pol leta, če so seveda razmere in kakovost buče idealne. Seveda jih lahko razrežemo in spravimo v zamrzovalnik ali pa jih predelamo, skuhamo na primer juho ali omako, in spravimo v dobro zaprte steklene kozarce. Vendar morda nimamo prostora v zamrzovalniku ali raje jedi pripravljamo iz svežih buč. Če imamo torej možnost, jih skladiščimo v kleti.
 

Do prve slane na vrtu


So med zadnjimi vrtninami na vrtu ali njivi, saj jih lahko pustimo na prostem do prve slane. Takrat je pa res skrajni čas, da jih poberemo in po potrebi skladiščimo. Skrb za skladiščenje se začne že na vrtu ali njivi, saj je v ta namen treba odbrati zdrave, nepoškodovane in polno dozorele. Zanimivo, da bodo nedozorele zdržale manj časa, saj le dozorela naredi dovolj trdo lupino, ki bo notranjost ohranjala dlje svežo. Zrela buča ima tako trdo lupino, da vanjo težko zarežemo z nožem, če poskusimo z nohtom, pa ne bo šlo.


Pri nabiranju steblo odrežemo tako, da na buči ostane kakih deset centimetrov dolg štrcelj. Če smo jih zaradi slabega vremena, dežja ali mraza primorani pobrati pred njihovo zrelostjo, jih pustimo v toplem prostoru, nad 25 stopinj, dober teden, deset dni. Buče z vrta so pogosto umazane in blatne, saj so ležale na zemlji.

Zato jih dobro očistimo z vlažno krpo, če so zelo umazane, jih speremo z vodo. Priporočljivo jih je razkužiti, da se ne bi razvile morebitne okužbe, v ta namen pripravimo šibko raztopino varekine, na liter vode slabe pol žlice, vanjo namočimo čisto krpo in z njo obrišemo že čiste buče.
 

Zračna klet


Nadvse pomemben je seveda tudi prostor, kamor plodove spravimo. Običajno izberemo klet, biti mora zračna in primerno suha. Optimalne razmere, v katerih bodo buče posameznih sort zdržale od dva do šest mesecev, so od 10 do 13 ali največ 15 stopinj, zračna vlaga pa naj bo okoli 70-odstotna. Pomembno je, da se ne stiskajo, najbolje jih je naložiti na police ali na tla, pogrnjena s slamo, lahko jih zložimo tudi v kartonaste zaboje.


Za skladiščenje ne uporabljajmo plastičnih ali drugih umetnih podlag, prav tako naj ne ležijo na betonskih tleh. Tako kot vso ozimnico buče redno pregledujemo, in če opazimo znake gnitja ali drugih bolezni ali poškodb, jo odstranimo in porabimo, če je neuporabna, pa zavržemo. V primeru bolezni preostale buče znova razkužimo z varekino. Ne hranimo jih skupaj s sadjem, predvsem ne z jabolki, saj ta proizvajajo etilen, ki sproži procese zorenja oziroma gnitja.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije