Bazeni za vsak okus

So prijetna popestritev vrta pred hišo ali terase, a jih je treba pametno izbrati, nato pa zanje ustrezno skrbeti.
Fotografija: Delno vgradni so primerni za neravne terene. FOTO: Getty Images
Odpri galerijo
Delno vgradni so primerni za neravne terene. FOTO: Getty Images

Bazeni so nekoč veljali za luksuz, ki so si ga lahko privoščili le redki, danes pa ni več tako, saj imamo na voljo pestro izbiro različnih vrst bazenov, materialov in velikosti. Najdražji so seveda vgradni, ki imajo tudi najdaljšo življenjski dobo in so zelo estetski. Večji vgradni bazeni, na izbiro so seveda različne velikosti, pa niso le lep okras in dobra zabava, s plavanjem pred domačo hišo ohranjamo tudi kondicijo. Delno vgradni bazeni se od njih razlikujejo po tem, da niso povsem vkopani v zemljo, zato so primerni za neravne površine, stanejo pa približno toliko kot vgradni. Najbolj ugodni so seveda prostostoječi, ki so priporočljivi tudi za podnajemnike, saj ga lahko enostavno preselimo na drugo lokacijo. Lahko so napihljivi ali montažni, pri čemer lahko slednje delno vkopljemo v tla. Postavljeni so v nekaj urah, napihljivi še prej, a so praviloma manjši od vgradnih in delno vgradnih, zato so bolj primerni za namakanje in otroško igro kot resno plavanje.

Vgradni so različno veliki.  FOTO: Getty Images
Vgradni so različno veliki.  FOTO: Getty Images

A postavitev bazena je le prvi korak, ko ta enkrat krasi naš vrt, ga je treba redno vzdrževati. Z gladine vode redno pobiramo odpadlo listje in drugo nesnago, ki jo vanj prinese veter, umazanijo je treba posesati tudi z dna. Redno, vsaj enkrat na teden, je treba preverjati pH-vrednost vode, ta naj bo med 7,0 in 7,6, skrbeti, da bo v njej dovolj dezinfekcijskega sredstva, klora ali sredstva na bazi aktivnega kisika, ter preprečevati, da bi se v njej namnožile alge. Ker slednje sčasoma postanejo odporne proti kloru, je treba zanje uporabiti posebne preparate. Alge sicer same po sebi niso nevarne, a z odmrlimi se prehranjujejo različne bakterije, ki jih raje ne bi imeli v bazenu, še posebno če se v njem kopajo najmlajši, ki jim voda pogosto zaide v usta in jo pogoltnejo. Pojav alg zlahka opazimo, saj voda postane zelena, stene bazena pa spolzke in mastne.

A bazena ni nujno vzdrževati zgolj zaradi zdravja, če zanj ne skrbimo dovolj dobro, mu lahko namreč močno skrajšamo življenjsko dobo. Proti kloru odporne alge in plesen lahko denimo obarvajo robove bazena, da postanejo neprivlačno lisasti, lis pa se bo težko znebiti, če takoj ne ukrepamo. Škoduje mu tudi voda s previsoko pH-vrednostjo, saj se začne v tem primeru prekomerno izločati vodni kamen, ki se nabira na stenah in ob robovih ter lahko celo zamaši filtre.

Redno ga je treba čistiti. FOTO: Getty Images
Redno ga je treba čistiti. FOTO: Getty Images

Poleg vse dodatne opreme, ki jo potrebujemo za vzdrževanje in čiščenje bazena, je predvsem pri vgradnih in delno vgradnih dobro investirati v pokrivalo, ki ga napnemo čez bazen in tako preprečimo, da bi v vodo naneslo nesnago. Tovrstne ponjave so še posebno priročne v sezoni, ko bazenov ne uporabljamo, saj jih, razen prostostoječih, ni priporočljivo izprazniti. Gladino vode le nekoliko znižamo in vanjo damo sredstvo, namenjeno prezimovanju bazenov in bo poskrbelo, da se med mirovanjem v njem ne bodo prekomerno razvile alge.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije