NI VSEENO

Barva posteljnine, ki zagotavlja najboljši spanec

Na kakovost spanca vpliva tudi barva.
Fotografija: Najbolje boste spali v belih rjuhah. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Najbolje boste spali v belih rjuhah. FOTO: Thinkstock

Pri ameriški nacionalni fundaciji za spanje National Sleep Foundation so izvedli raziskavo, v kateri je sodelovalo 1500 posameznikov, starih od 25 do 55 let. Osnovni namen študije je bil ugotoviti, kaj vse vpliva na kakovost spanca.

Urejena spalnica za boljši spanec

Izkazalo se je, da je nočni počitek mnogo boljši, kadar je spalnica urejena, čista, postelja pa namenjena zgolj počitku.

»V prid dobrega in kvalitetnega spanca bi morala biti postelja namenjena izključno spanju. Kar pomeni, da pozabite na gledanje televizije iz postelje, branje v njej, delo z računalnikom in hranjenje med rjuhami,« je povedal vodilni pri izvedbi raziskave David Cloud.

Poleg omenjenega imajo na spanje velik vpliv tudi drugi dejavniki. Med njimi kakovost ležišča, posteljnine, temperatura v spalnici, svetloba ter hrup.

Najboljša barva posteljnine

A če ta dognanja niso presenečenje, naslednje nedvomno je. Spanec je namreč mogoče izboljšati tudi s pravo izbiro barve posteljnine. Najboljša je bela. Ta namreč deluje pomirjujoče, pogled nanjo sprošča, spominja na čistočo ter mir in zato doprinese k boljšemu spanju. Na njej naj ne bo izrazitih vzorcev, saj ti ob pogledu nanje vznemirjajo možgane, najboljši pa so naravni materiali: bombaž ali svila.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije