HIŠNI LJUBLJENČKI

Ali veste, zakaj maček lahko ignorira mačje stranišče?

Mucke so čiste živali, in kadar se ponesnažijo drugje kot v svojem stranišču, je to znak, da jim nekaj ne ustreza; naša naloga je, da težavo odpravimo.
Fotografija: Naj bo primerno veliko in ves čas čisto. FOTO: Absolutimages, Getty Images
Odpri galerijo
Naj bo primerno veliko in ves čas čisto. FOTO: Absolutimages, Getty Images

Prvo, na kar moramo pomisliti, je bolezen. Bodite pozorni, če maček med izločanjem spušča čudne glasove, če nenadoma pridivja iz stranišča in podobno. Morda izloča znatno več ali manj kot običajno. Ali je bolan, preverite z obiskom veterinarja. Ko ste izključili možnost bolezni, lahko raziščete še druge možne vzroke.

Odišavljen pesek

Na tržišču obstajajo različne vrste peska za mačje stranišče, ko ga izbiramo, se moramo ravnati tudi po mačku. Nekateri namreč določenih vrst peska ne prenesejo in bodo potrebo raje opravili drugje. Moteč je lahko tudi vonj peska. Naj bo čim manj odišavljen, saj tisto, kar diši nam, ne diši nujno tudi mačku. Raziskave so pokazale, da imajo mački običajno najraje pesek brez vonja, ki se ne praši preveč.

Kadar ponesnaži stanovanje, najprej pomislimo na bolezen. FOTO: Magui-rfajardo, Getty Images
Kadar ponesnaži stanovanje, najprej pomislimo na bolezen. FOTO: Magui-rfajardo, Getty Images

Rad ima mir

Mački ne marajo umazanije. Pesek jim moramo zamenjati najmanj enkrat na teden, saj lahko sicer namesto stranišča za svoje potrebe izberejo tudi našo posteljo ali kavč. Plastična mačja stranišča se sčasoma navzamejo vonja po urinu, zato jih je treba občasno zamenjati. Strokovnjaki priporočajo, da ga zamenjamo enkrat na leto.

Morda maček stranišča ne uporablja, ker ste ga postavili na napačen kraj. Med opravljanjem potrebe ima rad mir, zato mu ga zagotovite. Ne sme biti v bližini strojev, ki zelo ropotajo, na primer v pralnici. V večnadstropnih hišah ga imejte v vsakem nadstropju. Če imate več mačk, imejte več mačjih stranišč.

Napačno stranišče

Mačje stranišče naj bo čim večje. Ljubljenčku boste naredili veliko uslugo, če se boste odločili za nepokrito. Naši kosmati prijateljčki so namreč veliki lovci, zato imajo tudi med opravljanjem potrebe radi pogled na okolico. Tudi prah in smrad v plastični škatli jim nista najbolj všeč – pomislite, kako se počutite vi, ko uporabite prenosne plastične veceje. Ne marajo stranišč, ki se sama čistijo, saj jih prestraši njihov zvok.

Več ljubljenčkov, več stranišč FOTO: Albinatiplyashina, Getty Images
Več ljubljenčkov, več stranišč FOTO: Albinatiplyashina, Getty Images

Psihološki vzroki

Na neprimernih mestih lahko urinira, ker je prestrašen ali pod stresom – to se lahko zgodi, ko v dom pride nov član gospodinjstva –, s tem tudi označuje svoj teritorij. Morda mu ne posvečate dovolj pozornosti in na ta način sporoča, da se počuti osamljen. Ukvarjajte se z njim, pomagala naj bi tudi mačja meta ali difuzorji, ki škropijo pomirjajoče feromone.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije