DUHOVNO VODENJE

Ali je moj guru res guru?

Objavljeno 22. maj 2020 15.13 | Posodobljeno 22. maj 2020 15.13 | Piše: U. J.

Vsak duhovni učitelj ni resnični vodnik. Poizvedite, kdo ga je usposabljal.

Prepričajte se, da zaupate pravemu vodniku.
Dandanes se lahko vsak imenuje za duhovnega voditelja ali učitelja, čeprav to ni. Zato navajamo nekaj glavnih značilnosti, ki opisujejo verodostojnega duhovnega učitelja v današnjem času.
Ali je bil deležen kakovostnega poučevanja? Poizvedite, kdo ga je učil in usposabljal. Nekaterih spretnosti se res lahko naučimo sami, za pravo pot samouresničitve pa potrebujemo zelo dobrega učitelja, ki ga je usposobil še bolj izkušen duhovni vodnik. Če je le mogoče, pridobite tudi priporočila in reference. Konec koncev – tudi kardiologa želite kar najbolj usposobljenega, zakaj ne bi enako veljalo za nekoga, komur boste v roke položili svojo duhovno prihodnost?
Ali verjame, da sta uspeh in osvoboditev človekovo rojstvo? Naravno stanje človeške zavesti sta sreča in veselje. Avtentični duhovni učitelji želijo svojim učencem le najboljše. Verodostojni učijo, da sta veselje in blaženost naravno stanje zavesti človeštva in sta osvoboditev in blaginja na voljo vsem ljudem.
Ali se redno smeje in ceni humor? Nekateri pravijo, da je smeh najboljše zdravilo. Tudi dalajlama se veliko smeji. Verodostojni duhovni učitelji niso tako resni, da se nikoli ne bi smejali. Smeh je naravno zdravilo in ta značilnost kaže raven igrivosti in hkrati sposobnosti, da samega sebe ne jemlje preveč resno.
Ali pove resnico, tudi če ni priljubljena? V indijski življenjski filozofiji satja (sanskrtska beseda) pomeni resnico ali resničnost. Resnični duhovni učitelji govorijo tako, kot je, tudi če množice ne priznajo resnice. Te se ne sme uporabljati kot orožje, ki lahko prizadene ljudi; obenem pa verodostojni duhovni učitelj ve, da je njegova odgovornost predstavljati resnično in zdravo.
Ali uči, da je samoobvladovanje vseživljenjsko iskanje? Usposobljenost oziroma mojstrstvo je pot. Verodostojni duhovni učitelji iščejo in dosegajo osebni razvoj na poti brez konca. To pomeni, da se razvijajo vse življenje.
Deli s prijatelji