UČINKOVITO

10 genialnih trikov, ki bodo iz doma pregnali mravlje

Ker so v stanovanju vse prej kot zaželene, poskrbite, da bodo za vselej odšle.
Fotografija: Mravlje ne prenesejo vonja po cimetu in kavi. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Mravlje ne prenesejo vonja po cimetu in kavi. FOTO: Thinkstock

Zlato pravilo, ki bi ga v zaščiti pred mravljami morali upoštevati, je čistoča. Zato poskrbite, da na mizi in pultu nikoli ne bo ostankov hrane, redno odnašajte smeti in pazite, da v domu ne bo vlage, ki jo mravlje obožujejo. Ob tem upoštevajte še nekaj zvijač, ki jim bodo preprečile vstop v vaš dom.

Pomagajte si s kredo

Mravlje ne marajo krede. Kalcijev karbonat jih odvrne od namere, da bi zašle v dom. Vse, kar morate storiti, je s kredo narisati črto pred oknom ali vrati, kjer vstopajo vanj.

Pomaga tudi moka

Moki se mravlje izogibajo, zato jo posujte okoli luknjic, kjer prihajajo v stanovanje.

Učinkovit cimet

Cimet je začimba, ki je mravlje ne prenesejo. Če boste z njim posuli njihove potke, po njih ne bodo več hodile. S cimetom prav tako lahko zavarujete živila, ki jih imate v omarah.

Naravno razpršilo proti mravljam

Vodi dodajte malo tekočega mila in nekaj kapljic eteričnega olja sivke. Dodajte nekaj listkov lovorja in poprove mete ali klinčkov. Dobro premešajte, pustite nekaj dni, da se sprostijo arome iz začimb, precedite in nalijte v plastenko z razpršilom. Z mešanico poškropite območja, kjer se zadržujejo mravlje.

Dobrodošla limona

Površine z mravljami pobrišite s sokom limone. Vonj, ki ga ta sadež oddaja, jim ne godi, zato se na njih ne bodo več zadrževale.

Olupek kumare

V bistvu je naravni strup za mravlje. Narezanega na drobne koščke posujte na površine, kjer se zadržujejo, ali na mesta, kjer prihajajo v dom.

Lovorjev list

Na površine, kjer se zadržujejo mravlje, položite liste lovorja. Ta iz stanovanja odganja tudi muhe in drug leteči mrčes.

Večnamenski kis

Lahko ga nanesete neposredno na površine, kjer so mravlje, ali pripravite mešanico kisa in detergenta ter z njo napolnite špranje in luknjice, kjer mravlje prihajajo v dom.

Jedilna soda in sladkor v prahu

Obe sestavini zmešajte v enakem odmerku in postavite na mesta, kjer se zadržujejo mravlje, ki jih bo privabil sladkor. Mešanico bodo zanesle v gnezdo, kjer bo zaradi jedilne sode usodna za vso zalego.

Kava

Tudi vonj kave bo mravlje prepričal, da bodo ostale zunaj stanovanja. Posujte z njo mesta, kjer zahajajo v dom, in ne bodo vas več obiskovale. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije