NARAVNI RITMI

Zazrite se vase

Osredotočite se na novoletne cilje, saj si s tem začrtate novo smer. Obujajte spomine, občutite tedanjo srečo in jo prenesite v sedanjost.
Fotografija: S pozitivnim razpoloženjem boste najlažje pregnali zunanjo temo in mraz. FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
S pozitivnim razpoloženjem boste najlažje pregnali zunanjo temo in mraz. FOTO: Guliver/Getty Images

Vse od začetka človek sledi naravnim ritmom, vremenu, daljšanju in krajšanju noči, toplim in hladnim obdobjem, saj vse skupaj vpliva tudi na delovanje našega notranjega bioritma. Vsak letni čas namreč deluje drugače tako na naše telesne potrebe kot čustva in psiho, razpoloženje.

Srečo iz svojih spominov prenesite v sedanjost. FOTO: Guliver/Getty Images
Srečo iz svojih spominov prenesite v sedanjost. FOTO: Guliver/Getty Images
Bolj ko hitimo in smo v stresu, manj se oziramo na naravne ritme, čeprav mnogokrat uspešno pojasnijo, zakaj smo v nekem obdobju nerazpoloženi, hitro utrujeni, razdražljivi ali na primer teže zaspimo. Z rednimi premori med delom, dihalnimi vajami, zavestnim prehranjevanjem in drobnimi rituali pa se lahko uravnamo nazaj z naravnim ritmom, pravijo strokovnjaki.

Tema, mraz in zimski prazniki so idealna priložnost, da se zazremo v svojo dušo. Decembrsko razburjenje, pričakovanje ter spokojna umirjenost se v tem času ves čas izmenjujeta.

Po eni strani smo presenečeni, da se je leto tako hitro izteklo, zdi se nam, da moramo pred ločnico še marsikaj dokončati, po drugi strani pa nas prežema praznično pričakovanje in se vračamo v pravljični otroški svet. Vznemirjeni smo zaradi pričakovanj, ki jih prinaša novo leto, hkrati pa v naglici in hitenju delamo obračune in bilanco s seboj za nazaj, razmišljamo, kaj bi lahko spremenili.
 

Podarite svoj čas


Psihologi pravijo, da je pozitivno, če se osredotočite na novoletne cilje, saj si s tem začrtate novo smer. Hkrati pa zavestno počnite reči, ki bodo v teh mrzlih dneh razvajale dušo in telo. Čim večkrat se poskusite zavedati trenutka, v katerem ste, zlasti sreče in veselja v praznično okrašenem mestu ali smeha v zabavni družbi. Ustavite se in ga doživite v polnosti.

Napolnite si baterije z njim in ga shranite med spomine. Vsak večer razmislite, za katere trenutke dneva ali odhajajočega leta ste hvaležni. Napišite si jih na list. Pomembnejša spoznanja pa si nalepite na vidno mesto v stanovanju.

Decembra je še bolj kot sicer pomembno, da drugim podarite svoj čas. Študije namreč dokazujejo, da je to bolj dragoceno kot darila, zato naj bo to ena od vaših prazničnih prioritet.
 

Sreča greje od znotraj


Ker smo v temnem delu leta podobni polhom in hrčkom, kopičenju tako kilogramov kot stvari, psihologi svetujejo, da ohranjajte red. Vsak dan pospravite za sabo, kar vam bo vzelo deset minut, enkrat na teden opravite večje polurno čiščenje. Ko se boste znebili navlake, boste laže zadihali, energija se bo sprostila.

Za hitro prvo pomoč po vsakem telefonskem pogovoru minuto ali dve samo globoko dihajte in se osredotočite nase. Novice in poglabljanje v življenjske tegobe nekoga drugega vas namreč povežejo z njegovo energijo, in če vam je tarnal ali vas seznanil s težkimi dogodki, je to na vas pustilo energijsko sled. Če pa se prizemljite, osredotočite nase in predihate sporočilo, se boste resetirali in zbrali nazaj svojo energijo.

Čeprav je zunaj hladno in turobno, ni nujno, da je tako tudi znotraj. Enkrat na mesec si vzemite pol ure za uživanje. Spomnite se najsrečnejših trenutkov v življenju, poiščite stare albume s fotografijami in obujajte spomine. Občutite tedanjo srečo in jo prenesite v sedanjost.

Ustvarjajte kot otroci. Specite piškote. Narišite si srčke s smejočimi se obrazi ali Božičke in jih nalepite na vidno mesto, da vas bodo spravljali v dobro voljo. S pozitivnim razpoloženjem boste najlažje pregnali zunanjo temo, hlad in mraz. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije