Vključite hvaležnost

Če smo hvaležni za vse, kar imamo, nas to poveže s srečo. S tem se odpiramo priložnosti za več dobrega v življenju.
Fotografija: Izrazite hvaležnost za vse, kar cenite in imate radi. FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Izrazite hvaležnost za vse, kar cenite in imate radi. FOTO: Guliver/Getty Images

Hvaležnost se začne v vas. Povezuje vas z vašim srcem in ter vam oplemeniti življenje. Na frekvenco hvaležnosti se lahko naravnate tudi z vodeno meditacijo. Namestite se v udoben položaj. Lahko sedite na tleh ali stolu, le hrbtenica naj bo poravnana. Odstranite vse, kar bi vas lahko zmotilo. Ko ste pripravljeni, globoko vdihnite in začutite očiščevalno moč izdiha. Zaprite oči ali usmerite pogled na točko pred sabo. Pozornost usmerite na dih, spremljajte ga, ne da bi ga poskušali spremeniti. Je vdih daljši kot izdih ali obratno? Opazujte njuno dolžino, uskladite se z ritmom in ga opazujte. Nato podaljšajte krajši del in uskladite njuno dolžino. Pomagajte si s štetjem do pet pri vdihu in izdihu.

Nato usmerite pozornost na sluh. Ne opredelite zvokov, le ozavestite svojo sposobnost sluha. Zahvalite se svojim ušesom, da tako dobro delujejo, da lahko slišite glas ljubljene osebe, najljubšo pesem in ptičje petje. Nato se usmerite na sposobnost voha. Zahvalite se nosu, da lahko poduhate sveže pečeno pecivo, dojenčkove lase. Zavedajte se, da brez njega ne bi vonjali hrane in oceana. Nato se zahvalite jeziku in ustom za okus najljubše kave in hrane, ustnicam pa za poljubljanje. Začutite občutke na koži – temperaturo zraka, oblačila, občutek držanja za roko s partnerjem, polzenje roke po mivki, sapo vetra na vratu in čvrst prijem ob dobri masaži. Zahvalite se koži. Imejte zaprte oči in se jim zahvalite, da vidite, vzpostavite očesni stik, vidite otrokov nasmeh, umetnost, naravo in lepoto. Globoko vdihnite in se zahvalite srcu. Nato spustite, se umirite in se vrnite k dihanju.

Prikličite si podobo nekoga, ki ga imate radi. Naj sedi pred vami in se smehlja. Iz srca se mu zahvalite, da je v vašem življenju. Občutite hvaležnost zanj in ljubezen do njega. Nato izberite nekoga drugega. Ponovite postopek z več ljudmi. Izberite tiste, ki vam padejo na pamet. Nato se spomnite nekoga, zaradi kogar je vaše življenje lažje, in se mu zahvalite za pomoč. Spomnite se učitelja, ki vam je pokazal pot, in se mu zahvalite za vodstvo. Zahvalite se vsem, ki ste jih srečali ali jih še boste, da so obarvali vaš dan. Vdihnite in jih začutite v srcu. Nato jih spustite in se vrnite k dihanju.

Osredotočite se na lastnino. Zahvalite se vsemu, kar imate, kar ste podedovali ali vam je bilo podarjeno s posebnim namenom, na primer poročni prstan. Zahvalite se za dom, tekočo vodo, posteljo, ogrevanje … Občutite hvaležnost za oblačila in obutev, knjige, orodje, svoje naprave. Zahvalite se za denar, ki ga dajete in prejemate, prihranke, račune in obilje.
Vdihnite in se povežite s sedanjim trenutkom. Odprite oči in se zahvalite za vse, kar vidite, za okoliščine, da ste lahko tukaj in zdaj, za fizično kondicijo, tišino, mir, ljubezen in veselje. Izdihnite in se nasmehnite. Položite roke na srce in s tem končajte meditacijo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije