DUHOVNA VAJA

Vadite čuječnost ob prhanju

Doživite ga z vsemi čuti, povežite se s seboj. Ostanite v sedanjem trenutku in se prizemljite.
Fotografija: Tudi to je lahko meditacija. FOTO: Yakobchukolena/Getty Images
Odpri galerijo
Tudi to je lahko meditacija. FOTO: Yakobchukolena/Getty Images

Tudi pri vsakdanjih opravilih in v naglici se lahko ustavimo, se opomnimo na sedanji trenutek, v katerem je vsa naša moč, začutimo veselje v njem, se prizemljimo in povežemo s seboj. V rutinskih vsakdanjih situacijah lahko vadimo in se opomnimo, da je vse, kar šteje, tukaj in zdaj. Jutranje prhanje lahko jemljemo kot nekaj, kar bi radi čim prej opravili, če pa se ga lotimo s čuječnostjo, se lahko spremeni v koristno meditacijo, pravi Arlene K. Unger, ameriška psihoterapevtka in avtorica duhovnih knjig.

Preden odprete pipo, se tako odločite, da vas zanima samo naslednjih nekaj minut, saj se boste posvetili doživljanju prhanja z vsemi čuti. Stopite pod prho in opazujte, kako voda brizga čez vas kot slap v naravi. Občutite, kaj se ob tem dogaja na koži, kako vas prežema toplota, mokrota, mehek dotik vode … Pozorni bodite tudi na zvoke – sikanje in pljuskanje brizgajoče vode, stiskanje šampona iz stekleničke, vtiranje v lase … Opazujte vzorce pare, ki se izrisujejo na stenah, barvo mila, občutite vonje. Sem ter tja vam bo pozornost zašla v drugo smer. Ne menite se za to, samo vrnite se v trenutek in se znova osredotočite na prhanje.

Ko končate, opazujte, kakšen je občutek, ko stopite iz kadi in kapljice polzijo po vašem mokrem telesu, nato kako se počutite, ko jih otrete z brisačo. Trenutek ali dva namenite dihanju, preden stopite v nov dan. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije