Ustavite avtomatske odzive

Zavestnost nas v kriznih časih ubrani pred paniko. Če vas hromi strah, opazujte misli s prijaznostjo.
Fotografija: Dotikanje obraza je navada, ki jo lahko spremenite, če se je začnete zavedati. FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Dotikanje obraza je navada, ki jo lahko spremenite, če se je začnete zavedati. FOTO: Guliver/Getty Images

Zavedajte se sedanjega trenutka, v katerem lahko izberete, kako se boste odzvali na dogajanje, namesto da delujete nezavedno in na avtomatskem pilotu, svetujejo guruji ob pojavu epidemije in posledični paniki. Naučiti se moramo zavedati sistematiziranih vzorcev in navad, kot je dotikanje obraza, in izbrati primernejši odziv.

Če živite čim bolj zavestno, lahko prepoznate trenutek avtomatskega odziva, preden se zgodi. Ne gre le za omejevanje in spreminjanje škodljivih vedenjskih impulzov, strokovnjaki pravijo tudi, da zavestnost krepi imunski sistem, ter izpostavljajo, da nam pomaga pri selektivnem sprejemanju medijskih informacij. Večja zavestnost nas tako v kriznih časih ubrani pred paniko, strahom ter konkretnimi škodljivimi navadami.

Ko opazite, da se želite dotakniti obraza, si pomagajte s preprostim trikom – ustavite se in si predstavljajte, da vsak dotik na njem pusti črn madež. Nato se umirite z dihanjem, ki vas bo prizemljilo v sedanjem trenutku. Če se spomnite na to, ko se že dotikate obraza, ponovite vizualizacijo. Nova navada vam bo v nekaj dneh prešla v kri, ko se bodo vzpostavile nove nevronske povezave.

Tudi roke si umivajte zavestno. To naj bo čas, ko ste prisotni v trenutku z vsemi čuti, pravijo duhovni učitelji. Zaznajte občutek tople vode, vonj mila in drgnjenje rok. S tem ne boste le uspešneje odstranili virusov, ampak z mini meditacijo tudi resetirali živčni sistem in se pomirili med napornim dnevom.

Karantena ne pomeni nujno izolacije, saj se lahko s prijatelji in družino povežete prek družabnih medijev in po telefonu. Vzdržujte stike, saj boste tako pregnali občutek samote in zapuščenosti. Ta čas lahko izkoristite za meditacijo, ki bo umirila stres, zmanjšala zaskrbljenost in tesnobnost. Če vendarle začutite, da vas hromi strah, opazujte svoje misli in občutke, ki jih sproži v telesu, s prijaznostjo ter jih ne poskušajte pregnati. Usmerite se na dihanje, spremljajte ga in se osredotočite na občutek prizemljenosti, ki izhaja iz občutka, da so vaše noge trdno na tleh in vas povezujejo s sedanjim trenutkom, ne s prihodnostjo in preteklostjo. Ko se bo strah razblinil, počasi spet odprite oči. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije