DUHOVNOST

Ukrotite težavne ljudi in energijo usmerite k pomembnim stvarem

Postavite meje in ostajajte na varni razdalji.
Fotografija: Čustveno inteligentni znajo odkorakati iz težavnih situacij. FOTO: Egoitz Bengoetxea Iguaran/Getty Images
Odpri galerijo
Čustveno inteligentni znajo odkorakati iz težavnih situacij. FOTO: Egoitz Bengoetxea Iguaran/Getty Images

Vaša stopnja čustvene inteligence odloča, kako dobro razumete druge in njihove motive ter kako zlahka sodelujete z njimi, pravi harvardski psiholog Howard Gardner. Težava nastane, ko so ljudje okoli vas strupeni in negativni. Kako se torej izogniti stresu in izčrpanosti, ko imate opravka z njimi? Predvsem tako, da jim postavite meje.

Ljudem z zdravo čustveno inteligenco je jasno, da ne morejo vsem ustreči, saj drugi včasih od njih pričakujejo nerealistične stvari. Zato ostajajo na varni razdalji in se ne počutijo krivo zaradi tega. Osredotočite se na rešitve. Zreli ljudje ne prelagajo krivde na druge, ampak iščejo rešitve. Energijo usmerijo k pomembnim stvarem. Niso negativni. Težavni ljudje so pogosto kritični in negativni. Čustveno inteligentni ljudje jih ne poslušajo ter se ne zapletajo v pogovore, ki povzročajo negativne posledice. Osredotočeni so na pozitivno in ne zapravljajo časa s tarnanjem in težavami, ampak se usmerijo na dobre stvari v življenju.

Zadovoljni so s svojim življenjem ne glede na mnenja drugih. Poznajo svoje slabosti in sposobnosti. Zavedajo se, da so edinstveni, in dobro poznajo sebe. Odpuščajo, a ne pozabijo. Četudi oprostijo in zadeve ne očitajo drugim, to ne pomeni, da pozabljajo, da se morajo v prihodnje zaščititi. Vedo, da je treba včasih koga spustiti iz življenja in iti naprej. Vedo, da potrebujejo čas zase. V samoti se napolnijo z energijo ter se razbremenijo stresa in negativnosti drugih. Vedo, kdaj oditi stran.

Težavni ljudje morajo imeti vedno zadnjo besedo in pogosto se borijo za premoč, hkrati pa so mojstri pritiskanja na gumbe drugih. Tako zlahka zakorakamo naravnost v past, v kateri nam črpajo energijo. Potem so sveži in polni življenja, medtem ko se mi počutimo kot izžeta cunja. Čustveno inteligentni se zavedajo, da včasih ne morejo zmagati v takšnih situacijah, zato se rešijo tako, da preprosto odkorakajo stran. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije