DUHOVNO RAVNOVESJE

Tudi prijatelji vam lahko škodijo

Nihče ni samotni otok, ljudje vplivajo na nas v dobrem in slabem. S kom morate prekiniti vezi in kako to najlaže storite.
Fotografija: Če so ostala v vas nakopičena čustva, lahko človeku pošljete e-pošto z »odjavno špico« ali si daste duška v živo. Foto: Guliver/Thinkstock
Odpri galerijo
Če so ostala v vas nakopičena čustva, lahko človeku pošljete e-pošto z »odjavno špico« ali si daste duška v živo. Foto: Guliver/Thinkstock

Včasih zaznamo dvosmerno komunikacijo in prenos prepričanj, misli in energije z drugih na nas, drugič ne. Dejstvo pa je, da vedno poteka in je lahko celo škodljiva. Gotovo se vam je že večkrat zgodilo, da so vas drugi spravili v slabo voljo ali ste se po srečanju z njimi počutili izpraznjene in brez energije.

Ne gre le za t. i. energijske vampirje, včasih nam lahko vse ladjice potopijo tudi tesni prijatelji. Najboljši kazalnik, kdo mora iti in kdo je pravi prijatelj, je to, kako se počutite v njihovi družbi in ko jo zapustite. Pravilo je, da se morate po srečanju z nekom v 80 odstotkih počutiti bolje ali enako kot prej, nikakor pa vas ne smejo zamoriti ali povleči do dna. Če se slednje ponavlja in se sprašujete, zakaj ste spet nasedli, je to znak za alarm.

Kdo je strupen

  • Prikriti zavistneži: To so ljudje, ki se hranijo z vašo nesrečo. Vedno so polnih ust spodbude in nasvetov, zdi se, kot da vam vedno stojijo ob strani, a vseeno začutite, da jim ugaja, da vam gre malce slabše od njih, ker se potem sami počutijo bolje, ste odvisni od njihove tolažbe in so lahko pokroviteljski do vas. Proč z njimi!
  • Večni obupanci: Vsi imamo kdaj težave, toda gotovo poznate ljudi, ki jih imajo ves čas, njihove so največje, ne znajo govoriti o ničemer drugem kot o njih in se več let niso premaknili z mrtve točke. Nenehno tarnajo, četudi se jim kaj lepega zgodi, takoj poudarijo vse drugo, kar je še vedno grozno. In najhuje, nikoli ne naredijo nič, da bi se kaj spremenilo, samo tarnajo. Se vam res da še leta ukvarjati z njihovim brezupom?
  • Pametnjakoviči: Ali urejevalci sveta in življenja. Vašega, seveda. Kajti oni imajo vedno prav in so najbolj pametni, celo nezmotljivi za druge. Ukazujejo vam in vam nenehno svetujejo, s tem pa ustvarjajo občutek večvrednosti. Res potrebujete takega sodnika?
  • Izkoriščevalci: Ni jih treba posebej opisovati. Pokličejo samo, ko kaj potrebujejo, potem pa nikoli ne vrnejo usluge. Ko jim ne morete ničesar ponuditi, za dlje poniknejo. Uredite, da bodo za vedno!
  • Hinavci: Včasih jih težko prepoznamo, saj so lahko zelo prijazni. Zdi se vam celo, da so vaši dobri prijatelji, na katere ste navezani. Njihovo drugo plat prepoznate šele, ko jo pokažejo in ste razočarani in prizadeti, ker so vas tako pretentali.
  • Lepljivci: Lahko vas dušijo s svojo navzočnostjo, ker ne razumejo ne kot odgovora in koncepta osebnega prostora. Lahko so popolnoma nesamostojni in se zanašajo na vas, da boste vse uredili zanje, jih nosili na hrbtu in boste njihova lokomotiva. Običajno jih spremljata zamera in užaljenost, če se kdaj uprete in niste več pripravljeni igrati po njihovih pravilih.

Če po tem, ko ste prekinili odnos, še vedno gledate na facebooku, kaj počne človek, ste energijsko še vedno povezani z njim. Foto: Guliver/Thinkstock
Če po tem, ko ste prekinili odnos, še vedno gledate na facebooku, kaj počne človek, ste energijsko še vedno povezani z njim. Foto: Guliver/Thinkstock

Znebite se jih

Ni treba, da poveste, da bi se jih radi znebili, nasprotno, vi umirate od želje, da bi jih videli, ampak zla usoda in obupni urniki vam nikakor ne dopuščajo, da bi se srečali. Preprosto nimate časa. Ponavljajte, dokler ne obupajo nad vami.

Če ne zdržite več in vam je odneslo pokrovko ali preprosto ne dojamejo, da jih ne želite več v življenju, potrebujete hitri rez. Amputacijo! Ne oglašajte se, izogibajte se jim, dokler ne dojamejo sporočila.
Včasih ni treba, da kaj posebnega storite, samo vedno manj energije, časa in volje vlagajte v zadevo, dokler »na polički« ne ugasne sama od sebe. Temu pravimo umiranje na obroke.

Ali pa si privoščite verbalni obračun: če je v vas že dlje nakopičena jeza, je bil človek res zverinski do vas in si lahko privoščite izbruh, si dajte duška. Če se seveda odločite, da boste šli do konca in podrli vse mostove. Poti nazaj namreč po tem skoraj gotovo ne bo več.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije