Tretje oko

Pri preveč aktivni šesti čakri si pomagajmo z vonjem žajblja ali sandalovine. Če ne deluje dovolj, si stvari težko zapomnimo, bodimo pozorni na sanje.
Fotografija: Šesta čakra leži med obrvmi in skrbi za intuicijo. FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Šesta čakra leži med obrvmi in skrbi za intuicijo. FOTO: Guliver/Getty Images

Čakre so telesni energijski centri, ki upravljajo določeno fizično področje in organe telesa ter psihološke lastnosti. Čakre na spodnjem delu telesa so povezane z našimi instinkti, na zgornjem pa z mentalno sfero. Skoznje teče energija oziroma prana v jogijski tradiciji. Ko je telo v ravnovesju, so čakre odprte in pretočne, delujejo normalno in nas telesno podpirajo, spodbujajo tudi lastnosti, s katerimi so povezane. Težave nastanejo, če se vrtijo v napačno smer, so zablokirane, delujejo preveč ali premalo.
Šesta čakra ali tretje oko leži sredi čela, v sredini nad nosnim korenom, in skrbi za naše odločitve, intuicijo, njena barva je indigo modra, mantra pa sham. Če je v ravnovesju, nas poveže z višjo modrostjo, spodbuja domišljijo, jasnovidnost in sinhronost. Povezana je z uvidi in vizualizacijo. Ko je odprta, imate dobro intuicijo in zlahka sanjarite. Čelna čakra, kot ji tudi pravimo, vpliva tudi na hipofizo.

Če je preveč aktivna, si lahko pomagamo z eteričnim oljem z vonjem sandalovine. FOTO: Guliver/Getty Images
Če je preveč aktivna, si lahko pomagamo z eteričnim oljem z vonjem sandalovine. FOTO: Guliver/Getty Images
Kadar je preveč aktivna, nam um divja. Zdi se nam, kot bi spili preveč kave, preveč smo nemirni, da bi lahko zaspali. Težko se zberemo in vztrajamo pri zastavljeni nalogi. Morda preveč živimo v domišljijskem svetu. V skrajnem primeru so mogoče halucinacije. Pomagamo si lahko z vonjem sandalovine ali žajblja – v obliki prekajevanja ali pa eterično olje nakapljamo v izparilnik. Čim več časa preživimo na prostem, pod Luno in zvezdami.

Ko ne deluje dovolj ali je blokirana, si stvari težko zapomnimo, imamo težave s koncentracijo in razmišljanjem, kot kadar je preveč aktivna. Počasi predelujemo informacije, zato odlašamo z odločitvami in smo neodločni. Ko je premalo aktivna, ne znamo misliti s svojo glavo in se zanašamo na avtoritete. Togo razmišljamo in se preveč zanašamo na svoja prepričanja. Zlahka se tudi zmedemo. V tem primeru njeno delovanje spodbudimo, če preživljamo čim več časa na soncu, prepoznamo in spustimo omejujoča prepričanja ter smo pozorni na svoje sanje. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije