Telo odraz notranjosti

Trenutno telo ste ustvarili s svojimi mislimi. Poskrbite za novo z drugačnimi odločitvami.
Fotografija: Odkrijte način, da se boste osrečevali drugače kot s hrano. FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Odkrijte način, da se boste osrečevali drugače kot s hrano. FOTO: Guliver/Getty Images

Ameriški zdravnik in duhovni guru Depak Choopra je prepričan, da je naše telo le fizični odraz naše (notranje) zgodbe. Zgodba vsakega od nas pa bi se morala vrteti okoli tega, kako se lahko osrečimo, saj prav to potegne za sabo telesni odziv – ravnovesje – in izniči vzroke za prenajedanje, pravi. »Vaše telo odraža vaše pretekle odločitve,« trdi. Možgani so izjemno dovzetni tako za negativna kot pozitivna sporočila, zato svetuje, naj zamenjamo misel V takem telesu pač moram živeti z Vsaka moja celica se ves čas obnavlja, danes nimam enakega telesa kot pred enim letom, torej se lahko moje telo spremeni na bolje.

Ali: Prenajedanje pomeni, da želi biti moje telo zadovoljno. Ustavil se bom in ga poslušal. Želim si biti izpolnjen in vem, da hrana ni edina pot do tega. Srečnejši bom, manj bo hrana moja bergla. Naš sistem prepričanj nas spremlja dolga leta, predvsem dogodki s čustvenim nabojem. Zdaj veste, kaj počnete, če mislite samo slabo o svojem telesu? Namesto tega v svoj način razmišljanja uvedite pojme, kot so lahek, vitalen, uspešen, zmagovalec, zadovoljen, živahen, prenovljen, svoboden. Ko se bodo vzpostavile nove možganske povezave, bodo vplivale na vsako celico.

Tako namreč deluje povezava med telesom in umom. Njegova formula za vitkost se glasi: če želite spremeniti svoje telo, morate najprej spremeniti svojo zgodbo. Vsaka zgodba temelji na tem, kako se osrečujemo. Če najdete boljšo možnost osrečevanja kot prenajedanje, se bo vaše telo samodejno vrnilo v ravnovesje.

Dodaja sledeča načela: niste svoje telo, ste ustvarjalec svojega telesa. Svoje trenutno telo ste ustvarili z zavestnimi in nezavednimi mislimi. Ustvarite lahko torej novo, z zavestnimi odločitvami. Nenehno spreminjate aktivnost genov s signali iz možganov, ki jih pogojujejo misli, čustva in vedenje. Kar petsto genov se spremeni, ko človek spremeni način življenja – prehrano, telesno vadbo, uravnavanje stresa, pravi Choopra. Toda kako konkretno lahko ustavite prenajedanje?

Najprej se ustavite. Globoko dihajte eno minuto. Opazujte občutek lakote in ocenite, kako močan je v resnici. Ozavestite ga. Lahko spijete kozarec vode, pojeste 10 mandljev ali polnozrnat kreker, da zadušite tek. Ali pa deset minut berete nekaj zanimivega in potem preverite, ali ste še vedno enako lačni. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije