DUHOVNI NASVET

Telesna energijska ura

Med 9. in 11. uro je čas za telesno vadbo. Med 13. in 15. uro se lotite napornejšega dela.
Fotografija: Niso vse ure dneva enako primerne za vse. FOTO: Fcscafeine, Getty Images
Odpri galerijo
Niso vse ure dneva enako primerne za vse. FOTO: Fcscafeine, Getty Images

Čez dan nihata tako naše razpoloženje kot energija, na kar vplivajo tako hormoni kot prehrana. Azijci verjamejo, da so telesni procesi in pretok energije po meridijanih v organe povezani tudi z uro dneva oziroma da imamo vsi v sebi notranjo energijsko uro.

Med 3. in 5. uro zjutraj, pravijo, zaključujemo zadnji spalni ciklus in pljuča so v polnem zagonu. Globoko dihanje v tem času prinaša kisik v kri in pomirja živčevje. Med 5. in 7. uro zjutraj je najbolj obremenjeno debelo črevo, zato je to najboljši čas, da opravite veliko potrebo. Tako boste dan začeli lažji. Med 7. in 9. uro zjutraj je v osredju trebuh. Privoščite si zdrav zajtrk, ki naj bo največji obrok dneva. Med 9. in 11. uro dopoldne je čas trebušne slinavke in vranice, ki sodelujeta pri prebavnih procesih, s katerimi se zaužita hrana spreminja v energijo.

Ta del dneva je zato najprimernejši za telesno vadbo. Med 11. in 13. uro je glavno srce, ki poganja kri po žilah in posredno pomaga oskrbeti telo z energijo in hranilnimi snovmi. Privoščite si skodelico čaja in kratek dremež. Med 13. in 15. uro tanko črevo končuje prebavljanje zajtrka, čas je za kosilo. Med 15. in 17. uro je mehur v polni pripravljenosti za izločanje prebavnih odpadkov. Popijte velik kozarec vode in se lotite napornejšega dela, ki potrebuje spočite možgane. Med 17. in 19. uro ledvice še vedno čistijo odpadne snovi iz telesa. Pijte vodo, čas pa je primeren tudi za zmerno telesno vadbo, raztezanje in lahko večerjo. Med 19. in 21. uro zvečer je krvni tlak najvišji, kar pomeni, da se sprostite in umirite. Čas je odličen za seks. Med 21. in 23. uro zvečer pa je endokrini sistem najbolj v ravnovesju, zato se tedaj zazibajte v miren spanec.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije