DUHOVNE MODROSTI

Sočutni nase jemlje tuja bremena

Če se preveč razdajajo za druge, zapravljajo svojo energijo. Mame in tisti v svetovalnih poklicih ne znajo postaviti meja.
Fotografija: Sočutni ljudje so vedno pripravljeni priskočiti na pomoč, a se pogosto razdajajo za druge. FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Sočutni ljudje so vedno pripravljeni priskočiti na pomoč, a se pogosto razdajajo za druge. FOTO: Guliver/Getty Images

Velik vpliv na izoblikovanje osebnosti, ki prevladuje v odraslem življenju, imata zgodnje okolje in vzgoja, a psihologi vedno bolj poudarjajo, da je ključna tudi dediščina, vsajena v naš živčni sistem, oziroma geni, ki so povezani z določenimi lastnostmi v odraslem življenju. Ti na primer vplivajo na naše odločitve, poklic ter izbiro prijateljev bolj, kot se zavedamo.

Preveč empatični ljudje pogosto delajo v zdravstvenih poklicih. FOTO: Guliver/Getty Images
Preveč empatični ljudje pogosto delajo v zdravstvenih poklicih. FOTO: Guliver/Getty Images
Strokovnjaki pravijo, da ne morete spremeniti tega, kar ste, lahko pa vplivate na način, kako to izražate, kako se soočate z življenjskimi situacijami. Če veste, kaj vas vodi, lahko osmislite svoje izkušnje ter čustva in odkrijete, kako bolje izkoristiti svoje moči. Če vas vaša sočutna narava, ki vedno vsem priskoči na pomoč in se nenehno žrtvuje, pogosto spravi v težave, se jo lahko naučite brzdati in uporabljati svoje najmočneje izražene lastnosti sebi v prid.

Preveč sočutni, senzibilni in ustrežljivi posamezniki so usmerjeni na mentalno in čustveno stanje drugih, ne na svoje. Veliko pozornosti posvečajo temu, kako čutijo drugi, presojajo situacije, v katerih so se znašli, jih podpirajo, tolažijo, poslušajo, v skrajnem primeru celo prevzamejo vajeti v svoje roke in rešujejo stvari namesto drugih. Najbrž ni treba izgubljati besed, kako škodljivo je to za obe strani.

Ne le da se tisti, ki nenehno prejema pomoč, ničesar ne nauči iz izkušenj, se ne uči truditi in preživeti neuspeh, ker se empatični vtika v njegovo življenje in karmo. Ob tem da človeku dolgoročno niti ne pomaga zares, nase jemlje težka bremena, ki niso njegova, zato se hitro izčrpa. Lahko zboli, pregori ali njegovo življenje in lekcije ostajajo na mrtvi točki, saj se preveč ukvarja z drugimi.

Če ste pogosto izčrpani, ko rešujete tisoč in eno težavo drugih, je to na primer znak, da nase jemljete njihova bremena.
Če se egoisti na nasprotni strani lestvice bolj malo ali sploh ne menijo za druge, se sočutni ljudje preveč. Predvsem ženske so nagnjene k razdajanju za družino in partnerja, saj imajo občutek, da morajo same skrbeti za vse in vleči voz, četudi je pretežek. Podoben značajski vzorec pogosto razvijejo sodobni starši, najbolj mame, ki so pretirano zaščitniške do svojih otrok, jih zavijajo v vato in bi zanje in namesto njih naredile vse in še več. S tem jim delajo medvedjo uslugo.

Sočutni ljudje so sicer pozorni in občutljivi, kar je samo po sebi spodbudno, če le ne gredo prek vseh meja, se preveč žrtvujejo ter postavljajo potreb drugih pred svoje. Izjemno dobri so namreč v razumevanju potreb drugih, zato so odlični v svetovalnih terapevtskih poklicih. Dobro se obnesejo v poklicih, ki imajo opraviti z nego, na primer v medicini, kot zdravniki in medicinske sestre. Toda dokazano je, da večkrat plačajo visok davek v karieri, saj se ne znajo postaviti v ospredje, ostajajo pridne mravljice, vse sprejmejo za dobre delovne odnose ter se osredotočijo le na to, da imajo drugi vedno vse, kar si želijo.

Ker so skrbni in nežni, so odlični prijatelji, ki nikoli ne pozabijo na vaš rojstni dan. Ustvarjajo harmonične odnose in se redko sprejo. Hitro odpuščajo in se težko ujezijo na druge. Raje imajo tesna prijateljstva in odnose kot površinske ter delujejo kot podporni stebri za vse okoli sebe. Naučiti se morajo predvsem osredotočiti se na lastne potrebe. Tudi če potiskajo naprej druge, je včasih bližnjim lahko hudo opazovati, kako zapostavljajo sebe. Poleg tega lahko na tihem zamerijo drugim, da vse prelagajo nanje, in to jih ovira. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije