VZORCI IN ENERGIJSKE VEZI

Raziščite žensko družinsko zgodovino

Lastnosti, karma in življenjski izzivi pogosto vztrajajo več generacij.
Fotografija: Če družinskih vzorcev ne razrešimo, jih prenašamo naprej na otroke. FOTO: Guliver/Getty images
Odpri galerijo
Če družinskih vzorcev ne razrešimo, jih prenašamo naprej na otroke. FOTO: Guliver/Getty images

Taka mati kot hči in obratno … Deklice se ne le zgledujejo po materi in drugih pomembnih ženskah iz obdobja odraščanja, ampak z njimi delijo tudi nezavedne vzorce. Včasih je to izvrstno, včasih pa s tem pridobimo prepričanje, ki nas lahko omejuje. Zato je dobro poznati zgodovino in življenje svojih prednic. Odkrili boste ne le, od kod izvirata vaš smisel za humor in obsedenost z vrtnarstvom, ampak tudi težave in rešitve zanje. Vprašajte se, kdo so bile ženske, ki so krojile zgodovino vaše družine. Kakšne so bile njihove usode? Po čem so hrepenele in ali so uresničile svoje sanje? So vam bile podobne?
 

Ženska linija


Veda, ki proučuje družinsko zgodovino, se imenuje genealogija ali rodoslovje. Vaše ugotovitve najverjetneje ne bodo segale tako daleč nazaj, kot če bi se z rodovnikom ukvarjali strokovnjaki, toda kljub temu lahko pridete do pomembnih spoznanj. Vsako življenje namreč piše svojo zgodbo, vaš cilj pa je, da se iz najdenega naučite kaj o sebi. Začnite z nedavno zgodovino in si pomagajte z ustnimi in pisnimi viri. Odpravite se do sorodnikov, ki bi lahko kaj povedali o sebi in skupnih prednikih.

Izdelajte družinsko drevo, ki vam bo veliko povedalo o temah, ki se vlečejo iz ene generacije v drugo. FOTO: Guliver/Getty images
Izdelajte družinsko drevo, ki vam bo veliko povedalo o temah, ki se vlečejo iz ene generacije v drugo. FOTO: Guliver/Getty images

Zapisujte si njihove pripovedi in postavljajte vprašanja: kdo so bili starši te osebe, je imela brate in sestre, kaj se je zgodilo z njimi, kje je oseba živela, kje se je šolala, s kom se je poročila in koliko otrok je imela? Posvetite se samo eni osebi hkrati in poskusite izvedeti čim več o njej. Dopolnjujte svoje zapiske, hkrati pa zasnujte svoje družinsko drevo. Na vrh zapišite svoje ime, iz njega pa potegnite dve veji za starše, ob strani pa imena bratov in sester. Zapisujte imena in priimke, datume rojstev in smrti pa tudi porok in odnos starši-otrok.

Če družinskih vzorcev ne razrešimo, jih prenašamo naprej na otroke. FOTO: Guliver/Getty images
Če družinskih vzorcev ne razrešimo, jih prenašamo naprej na otroke. FOTO: Guliver/Getty images

Začnite s svojo mamo. Pogovorite se z njo, izvrtajte podrobnosti. Kje je živela v mladosti? Je hodila na šolo, ki si jo je želela? Je izgubila brate in sestre? Kakšna je bila kot deklica? Ima kakšne predmete iz mladosti? Ne zanemarite tudi širšega okvira, torej dobe, v kateri je živela, saj je prav gotovo vplivala na način razmišljanja, doživljanja in življenja človeka.
 

Stara pisma in dnevniki


Marsikaj lahko najdete na starih fotografijah, v pismih, dnevnikih, rojstnih listih in maturitetnih spričevalih. Poglejte, ali ste si ženske med sabo fizično podobne. Ugotovite, ali so se iz roda v rod prenašale določene bolezni, težave pri porodu, boleče menstruacije, alergije in podobno.

To vas bo namreč opozorilo, na katere dele svojega telesa morate biti še posebno pozorni in jih skrbno negovati zaradi družinske nagnjenosti k bolezni.

Poskusite prepoznati tudi druge družinske vzorce. So se ženske v družini poročale mlade? So bile poroke dogovorjene ali iz ljubezni? So bile prednice krepke kmečke ženske, delavke ali intelektualke? Kakšen odnos so imele do svojih moških in otrok? So bile nežne in materinske ali samosvoje in uporniške? Katere od teh lastnosti lahko prepoznate v sebi? So v prelomnih družinskih ali drugih dogodkih odigrale pomembno vlogo, na primer v vojni? So bile srečne?

Sklepajte, kako je nanje delovalo okolje (odraščanje ob trdem delu na kmetiji ali strogi materi) in kako so doživljale svojo dobo, ko so bile v marsičem omejene. So bile samo matere ali so imele službo? Jim je to preprečilo, da bi sledile svojim sanjam? So bile razočarane in obupane? Ali sami dovolj sledite svojim sanjam? Vse, kar boste spoznali, povežite s svojim življenjem. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije