OM

Prvinski zvok vesolja

Objavljeno 09. avgust 2020 07.17 | Posodobljeno 09. avgust 2020 07.17 | Piše: U. J.

O simbolih smo že pisali, tokrat pa se poglabljamo v enega najbolj priljubljenih, a pogosto ne dobro poznanih.

Lep simbol z globokim pomenom
Glede na to, da je simbol na videz precej preprost, vsebuje veliko pomena, ki sega zelo globoko. Njegove korenine se skrivajo v hinduizmu, budizmu in džainizmu, dandanes pa ga lahko vidimo in slišimo v duhovnih prostorih, templjih, cerkvah in celo joga centrih po vsem svetu. Je eden od najpogostejših tatujev, tako ga ljudje nosijo s seboj za vedno. Pa vendar – ali vsi vedo, kaj pomeni? Ali ga uporabljamo na način, ki je spoštljiv do njegovih korenin? Simboli imajo precejšen pomen in njihova uporaba ne bi smela biti vnemar ali pa kar tako, ker so lepega videza. Prav zato vas vabimo, da o njem izveste malce več, preden ga vključite v svojo duhovno prakso.

Pomen in zgodovina

Om je temelj hinduizma, v katerem velja za prvi zvok vesolja. Pred zvokom om ni bilo ničesar, so prepričani hindujski strokovnjaki in guruji. Zlog om je starodavna sanskrtska črka, ki se je prvič pojavila v vedah in izvira v letih med 1500 do 1200 pred našim štetjem. Zbirko vedskih sanskrtskih hvalnic so prepevali v pohvalo Božanskemu. Sprva niso bile zapisane, ampak so se prenašale iz roda v rod z ustnim izročilom. Nauke o metafiziki oma so pozneje razdelali v Upanišadah, staroindijskih mističnih besedilih. Še pozneje so v Patandžalijevih Joga sutrah razvrstili osem udov joge. Šesta od teh, dharana, kar pomeni koncentracijo, je opisala različne metode podpiranja uma za dosego v eno usmerjene pozornosti. Ponavljanje mantre, še posebno zloga om, je bil pomemben vidik uresničevanja te šeste stopnje joge ali združitve z Božanskim. Patandžali je bil modrec, riši (verski modrec) in prerok, ki je razvil aštanga jogo in učil: »Mantrajte om in dosegli boste svoj cilj. Če nič drugega ne deluje, samo mantrajte om.«

Združitev uma, telesa in duha

Ko glasno rečemo om (ali aum), zveni kot tridelna beseda. A predstavlja ustvarjanje, U je manifestacija, M pa uničenje. V svojem bistvu je vseobsegajoč – celotno vesolje se je združilo v en sam zvok. Predstavlja združitev uma, telesa in duha. Povezan je tudi z budizmom, v katerem se nanaša na sočutje in povezanost. V džainizmu se pogosto uporablja v zvezi s petimi najvišjimi bitji starodavne indijske religije. Kar pa se tiče fizičnega simbola om, njegove različne krivulje in črte predstavljajo pet stanj zavesti.

Spodnja leva krivulja predstavlja zavestno, budno stanje bivanja.

Zgornja leva krivulja je nezavedno stanje.

Spodnja desna krivulja je stanje sanj – stanje med budnim in nezavednim.

Polkrog na vrhu je stanje maja. To pomeni iluzijo, največjo oviro za duhovni razvoj.

Pika na vrhu predstavlja absolutno stanje, najvišje stanje zavesti; končno stanje duhovne blaženosti, ko lahko samo si.

Glavne mantre

Semenske mantre oziroma bije so mantre z enim zlogom iz sanskrtskega jezika. Obstaja osem primordialnih zlogov šakti. To so verjetno najpomembnejše med vsemi mantrami, naj gre za meditacijo, čaščenje božanstev, za dovajanje energije prani ali za zdravilne namene. Nosijo velike sile narave, kot so energije sonca in lune, ognja in vode, elektrike in magnetizma, ne le kot zunanji dejavniki, temveč kot notranji potencial božanske svetlobe. Projektirajo različne vidike sile in sijaja za telo, um in zavest. V sebi imajo, odmevajo in poganjajo silo kundalini na posebne in transformativne načine. O glavnih mantrah bomo še pisali.
Om je prvi od teh zlogov in nosi ogromno pranične življenjske energije, je mistični zlog, ki velja za najbolj sveto mantro v hinduizmu in tibetanskem budizmu. Pojavi se na začetku in koncu večine recitacij, molitev in besedil v sanskrtu. Om Namah Šivaja je le eden izmed mnogih primerov, ko je na začetku vključen v večjo mantro. Predstavlja prvinski zvok vesolja in nas povezuje z Božanskim v vibracijski obliki, zaradi česar so naše molitve in mantre učinkovitejše s svojo povečano pranično energijo.

Sveti simbol

Om v hindujski religiji velja za svetega. Ponavljanje oma kot mantre ima lahko močan vpliv na splošno stanje. Pomaga osredotočiti um, telo in duha, dvigniti zavest, poglobiti fokus in zgraditi sočutje. Kako ga lahko spoštljivo uporabimo v svoji praksi? Če niste tradicionalno hinduistični, budistični ali džainski, vendar cenite pomen, ki stoji za to mantro, lahko zvok in simbol vseeno vključite v duhovno prakso. Ko uporabljate nekaj tako svetega, je pomembno, da to storite s spoštovanjem.
Kot zdaj vemo, ima lahko mantranje oma močan vpliv na telo in um. Če ga želite preizkusiti, najprej spoznajte njegovo zgodovino in kontekst, nato pa ga med meditacijo ali vadbo joge izgovorite bodisi tiho ali naglas. Reči ga morate počasi in ne hitro, saj je namenjen povečanju vaše duševne in čustvene vibracije. Lahko ga ponavljate med meditacijo (za pomoč pri osredotočenosti) ali pa ga mantrate trikrat, preden začnete izvajati jogo. Lahko ga dodate svojemu domačemu kotičku za meditacijo ali molitev. Naj služi kot opomnik za vašo povezavo z vesoljem pa tudi za poenotenje uma, telesa in duha. 
Deli s prijatelji