PSIHOLOGI PRAVIJO

Preženite občutek žalosti

Ustvarite srečo, ki vam je zunanji dogodki ne morejo porušiti. Je dolgotrajno zadovoljstvo, ko sta telo in um v ravnovesju.
Fotografija: Sreča je več kot razpoloženje. FOTO: Karlos Garciapons, Getty Images
Odpri galerijo
Sreča je več kot razpoloženje. FOTO: Karlos Garciapons, Getty Images

Nenehno ponavljamo, da moramo biti pozitivni. Toda včasih je to nemogoče in zapadamo v težavna čustvena stanja. Prigovarjanje, da moramo biti pozitivni, preprosto ne zadostuje, žalost in tesnoba nas držita v krempljih. Guruji opozarjajo, da pogosto sanjamo o popolnem pozitivnem življenju, namesto da bi bili realistični. Nobeno življenje ni popolno in vsi se soočamo z izzivi, razočaranji in obupom zaradi neizpolnjenih pričakovanj. V obdobjih žalosti smo pogosto pasivni. Toda namesto čakanja, da neprijetno čustvo mine, lahko prevzamemo nadzor nad njim.

Negativno čustveno doživljanje ublažite tako, da že vnaprej odpravite sovražnike sreče. FOTO: M-gucci, Getty Images
Negativno čustveno doživljanje ublažite tako, da že vnaprej odpravite sovražnike sreče. FOTO: M-gucci, Getty Images

Normalno je, da smo kdaj pa kdaj žalostni. A vsako občutenje žalosti še ni skrb vzbujajoče. Kratkoročna žalost je samo minljivo razpoloženje, ki traja nekaj dni. Včasih je za njo vzrok, drugič ne. Najboljše zdravilo je, da zmanjšamo stres, osem ur spimo in smo telesno aktivni. Dolgočasje, pomanjkanje spanja in stres jo še poglobijo. Žalost, ki jo je sprožil dogodek, je drugačna. Moramo jo predelati, če ne zmoremo, je dobro poiskati pomoč. Najnevarnejša je depresija, več kot šest tednov dolga žalost, izčrpanost, nemoč, obupanost in nespečnost. Sprožijo jo dogodki, s katerimi bi se sicer znali spopasti, a se ne moremo. V tem primeru pojdite k zdravniku.

Kakšen je recept?

Negativno čustveno doživljanje lahko ublažite tudi tako, da že vnaprej odpravite sovražnike sreče. Če imate opravka s prvima dvema vrstama žalosti, se lahko spopadate z njima z veseljem. Recept je, da se izogibate vsemu, kar zmanjšuje vašo sposobnost ustvarjanja zadovoljstva. Svoje sreče na primer ne povezujte z zunanjimi potrditvami in odobravanjem drugih, predvsem pa je ne povezujte s trenutnim neugodjem. Ključ je v tem, da zgradite srečo, ki vam je zunanji dogodki ne morejo porušiti, saj se zavedate, da ste sami odgovorni zanjo, pravijo psihologi in dodajajo, da je pasivno sprejemanje žalosti enako, kot če ne naredite ničesar za svojo srečo.

Ta je več kot razpoloženje: je dolgotrajno stanje, zadovoljstvo, ko sta telo in um v ravnovesju, spremlja pa vas občutek čustvene svobode. Spodbujamo ga s skrbjo za druge, osrečujočim delom, postavljenimi dolgoročnimi cilji, odprtim umom, učenjem iz preteklosti, načrtovanjem prihodnosti brez strahu, negovanjem tesnih medosebnih stikov in razvito čustveno odpornostjo. Zadnje je najpomembnejše in spodbujamo jo z zavedanjem svojih čustev namesto zavračanjem in ignoriranjem, zapadanjem v vlogo žrtve, vztrajanjem pri svojih ciljih, povezovanjem s čustveno zrelimi ljudmi, osredotočanjem na vse, kar smo že preživeli, in s ponosom in nagrajevanjem sebe, da smo zmogli.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije