DUHOVNA VAJA

Pozitivna pot naprej

Nagnjeni smo k slikanju črnih napovedi za svojo prihodnost. Če se jih naučite zatreti v kali, boste mirnejši in uspešnejši.
Fotografija: Ustavite negativna predvidevanja in si pustite odprte vse možnosti. FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Ustavite negativna predvidevanja in si pustite odprte vse možnosti. FOTO: Guliver/Getty Images

Ameriška psihologinja in avtorica duhovnih knjig Arlene K. Unger pravi, da se lahko hitro prepričamo, da smo nesrečni, nato pa to svoje prepričanje podpremo z dokazi, ki ne držijo – vedenjsko-kognitivni terapevti temu strokovno pravijo kognitivna distorzija. A s preprosto vizualizacijsko vajo lahko odpravimo nagnjenost k črnogledemu predvidevanju negativnih napovedi za prihodnost, ki jim verjamemo. Vajo naredimo vedno, ko nas negativno sklepanje odvrača od optimističnega pogleda na svet.

Za začetek opazujmo, kako pričakujemo, da se bo zgodilo nekaj slabega, denimo: »Mož me bo gotovo prevaral. Gotovo ne bom dobila nove službe. Nikoli mi ne bo uspelo shujšati …« Ko se zalotimo pri tovrstnem razmišljanju, globoko vdihnemo in izdihnemo in si rečemo: »Samo ugibam. Ne morem napovedati, kaj me čaka na poti, ki je pred mano.« Zapremo oči in si čim podrobneje predstavljamo prihodnost, v kateri nas spremlja sama žalost – to je negativno vedeževanje. Nato se vprašamo: »Bi tako razmišljala, če bi bila srečna in samozavestna?« Zapremo oči in si zamislimo prihodnost s srečnim izidom. Predstavljamo si jo in uživamo v občutku.

Vajo naredite vedno, ko se vas lotevajo dvomi o prihodnosti ter si začnete slikati črne scenarije. Če jih boste zatrli v kali, si boste pustili odprte vse možnosti razvoja dogodkov, hkrati pa boste mirnejši in bolj pozitivno naravnani. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije