Ohranite trezno glavo

V trenutku med impulzom in reakcijo se skriva vaša moč. Tako boste lahko nadzorovali čustva in se izognili paniki.
Fotografija: Ne bodite marioneta svojih impulzov. FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Ne bodite marioneta svojih impulzov. FOTO: Guliver/Getty Images

Ne gre le za to, da se denimo ne boste dotikali obraza ali površin, ki so lahko okužene, ko greste v trgovino. Pozornost na vaše notranje procese vam na splošno daje moč, da jih upravljate. Odločite se, da vas ne bo zajela panika, da ne boste delovali brezglavo, da se ne boste prepustili negotovosti, če ste pozorni na to, kar se vam dogaja, in že vnaprej ustavite čustveni plaz, ki bi se sicer usul v vas.

Podobno je, kot bi z baterijo posvetili na del svojega življenja in zares videli, kaj se dogaja v njem, nato pa sprejeli drugačne ukrepe, kot če se ne bi zavedali, kaj se dogaja. Ključ je v tem, da se začnete zavedati svojih impulzov, preden avtomatično reagirate nanje. Enako kot začutite srbečico nekaj trenutkov prej, preden se popraskate. Če ste imeli kdaj norice, imate izkušnje s srbečico in nadzorovanjem avtomatskega odziva nanjo, saj se niste smeli popraskati, sicer bi vam ostale brazgotine. Tako kot imate nekaj trenutkov manevrskega časa med srbečico in odzivom nanjo, ga imate med sproženjem določenega čustva in vašo reakcijo nanj.

Tu se skrivata vaša moč in možnost izbire, prav v teh trenutkih. Ni treba, da izgubite glavo in se odzivate s paniko, lahko se zberete, pogledate svoj strah, ga ocenite za resničnega ali ne, ter ga odložite na poličko, če spoznate, da niste zares ogroženi, le paničarite. Enako lahko delujete na mentalni ravni in izkoristite čas med sprejemom informacije do avtomatične reakcije nanjo, da se vprašate, ali je to res, ali vas to resnično ogroža, ali je to dejstvo ali le morebitni prihodnji scenarij itd. Tako boste vzpostavili nekakšen triažni filter za vse, kar spustite skozi svoj sistem.

S tem boste lahko oblikovali primernejše vedenjske vzorce in ohranili svoja čustva pod nadzorom ter ohranili trezno glavo v času, ko to najbolj potrebujete.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije